В Україні змінили судову систему і Конституцію

П'ятниця, 3 червня 2016, 15:55
Президент привітав рішення Верховної Ради.
В Україні змінили судову систему і Конституцію

Парламент 335 голосами підтримав зміни до Конституції в частині судової реформи.

Проект розроблений Конституційною комісією за дорученням Президента, отримав позитивні висновки міжнародних інституцій та організацій.

За словами Петра Порошенка, він посилює незалежність суддів шляхом зміцнення Вищої ради правосуддя та усунення можливостей для впливу на кар'єру суддів з боку Президента та Верховної Ради, а також забезпечує конституційну основу для очищення системи від корумпованих і некомпетентних суддів; скасовує суддівську недоторканість; повністю відповідає європейським стандартам.

«Я пишаюсь тим, що цей проект об’єднав зал. Наголошую на тому, що немає зараз більш важливої реформи ніж судова реформа», — звернувся глава держави до депутатів. Він висловив переконання, що країна має реальний шанс якісно зробити фундаментальну реформу і здійснити мрію українців про відновлення справедливості, доступне правосуддя та чесний суд.

«Виглядає так, що зараз — або ніколи. Реформа потребуватиме постійного удосконалення, і тут всі можливості — у ваших руках. Годі гаяти час, давайте зараз візьмемо стартовий пістолет і дамо сигнал починати найважливішу з усіх запланованих нами реформ», — закликав Петро Порошенко. Він акцентував, що на місце суддів мають прийти чесні незаангажовані, неполітизовані патріотичні професійні люди.  «І ця конституційна реформа відкриває цей шлях», — сказав Президент.

Голова держави наголосив, що в рамках реформи максимально деполітизується процес призначення, переведення та звільнення суддів – ці функції передаються Вищій раді правосуддя.

«Я добровільно погодився позбутись цілої низки своїх повноважень щодо судів одразу або протягом перехідного періоду. В результаті, і чинний президент, і наступні, хто прийде на цю посаду після мене, матимуть винятково церемоніальну роль на етапі призначення судді», — наголосив Петро Порошенко і додав, що це відповідає сталим європейським практикам і рекомендаціям міжнародних інституцій.

Голова держави також зауважив, що в результаті реформи суддям значно підвищать заробітні плату. «Ми не така багата країна, яка здатна утримувати бідних корумпованих суддів», — резюмував він.

comments powered by HyperComments