Фонд енергоефективності запрацює в Україні наступного року

Середа, 8 червня 2016, 11:41
Віце-прем’єр-міністр – міністр регіонального розвитку, будівництва та ЖКГ Геннадій Зубко переконаний, що нова установа «є ключовим інструментом реформи енергоефективності в житловому секторі».
Фонд енергоефективності запрацює в Україні наступного року

На засіданні Національної ради реформ розглянуто модель Фонду енергоефективності в Україні. «Фонд – це нова ефективна, прозора та вільна від корупції установа, що створюється на засадах партнерства держави та міжнародних фінансових організацій та донорів. Його місія – захистити громадян, покращити житлові умови людей, знизити споживання газу і рахунки домогосподарств, зробити крок до енергетичної незалежності України. Фонд залучатиме інвестиції до фінансування енергоефективних проектів. Ними стануть дешеві, довгі кредити, донорські й державні фінанси, зекономлені громадянами житлові субсидії. Крім того, Фонд пропонуватиме доступні типові проекти енергоефективності для багатоповерхівок, рекомендації для індивідуальних будинків», — наголосив Геннадій Зубко.

Також віце-прем’єр-міністр повідомив, що створення Фонду – крок до європейських стандартів виробництва, постачання та споживання енергії в Україні. «Дієву модель Фонду ми напрацювали спільно з партнерами з ЄС та Уряду Німеччини. Його інноваційність вже відпрацьовано у країнах-сусідах України: Польщі, Литві, Чехії», — підкреслив Геннадій Зубко. Серед очікуваних практичних результатів, як повідомляє Урядовий портал, він назвав зменшення споживання та імпорту природнього газу (1,5 млрд. м3 на рік); витрат домогосподарств на оплату житлово- комунальних послуг, інвестування ними в енергоефективність; створення нового ринку енергоефективних заходів, нових робочих місць, збільшення податкових надходжень до державного та місцевих бюджетів.

«Запуск Фонду – це державна стратегія захисту та підтримки наших громадян у політиці енергоефективності й крок до енергонезалежності нашої країни. В наших планах – запустити Фонд вже у січні 2017-го. Це амбітні плани, адже до цього часу має бути прийнято законодавство та передбачено бюджетні видатки. На черзі – ухвалення урядової постанови щодо створення Фонду, Закон «Про Фонд енергоефективності» та інших нормативних актів», — розповів міністр регіонального розвитку.

 

comments powered by HyperComments