Підприємства-ретрогради платитимуть максимальний «екологічний збір»

Середа, 8 червня 2016, 14:49
Міністр екології та природних ресурсів Остап Семерак розповів про програму боротьби із забрудненням навколишнього середовища, яку розробляє міністерство.
Підприємства-ретрогради платитимуть максимальний «екологічний збір»

«Це загальний світовий принцип: платить той, хто забруднює навколишнє середовище. Мінприроди почало роботу над програмою приведення українського законодавства та реалій до такого принципу», — повідомив він.

Міністр поділився враженнями від відвідань одного з металургійних комбінатів, де рівень забруднення повітря відчувається без застосування спеціальних приладів. Остап Семерак запропонував поставити на облік кожне джерело забруднення, щоб підприємство сплачувало за фактично нанесені збитки навколишньому середовищу.

«В Україні існує, як я називаю, «індульгенція на забруднення». Є гранично допустимі норми викидів, які встановлюються проектними інститутами, і дуже часто занижуються за якусь неправомірну винагороду. Цей норматив дозволяє викидати в атмосферу пил, сірчані та азотні сполуки. Ми хочемо поставити на облік кожне джерело забруднення, щоб підприємство сплачувало за реально завдану шкоду. Якщо підприємство не інвестує в сучасні очисні технології, воно повинно платити максимально дорого. А ті, хто інвестує і зменшує забруднення, повинні отримувати якийсь понижуючий коефіцієнт», — цитує міністра Урядовий портал.

comments powered by HyperComments