Кожна тридцята дитина в Україні виховується в інтернаті

Середа, 8 червня 2016, 16:50
Уповноважений президента з прав дитини Микола Кулеба назвав справжню трагедію для суспільства та кожного громадянина.
Кожна тридцята дитина в Україні виховується в інтернаті

«Це справжня війна в інтернатах, де діти страждають не менше ніж під час реальних бойових дій. Розв’язання цієї проблеми – це не тільки питання фінансування чи політичних рішень, що, безумовно, важливо. Це питання ставлення суспільства до своїх дітей та зміни цінностей державної політики і суспільства в цілому», — заявив Микола Кулеба.

У цілому понад 100 000 дітей в Україні та близько 8 мільйонів у світі виховуються в інтернатах. 90% із них потрапили в систему через бідність батьків, неспроможність самостійно виховувати їх, порушення розвитку тощо.

Державні інститути, що були створені аби захищати дітей та їх батьків, більше не здатні забезпечити єдність родини та допомогти батькам подолати тимчасові негаразди. У центрі уваги цієї системи залишаються, в першу чергу, самі інтернати, а забезпечення права дитини та виховання в сім’ї так і не стало пріоритетом для українського уряду.

Щоб вирішити ці проблеми потрібна переорієнтація цінностей державної політики, де у фокусі уваги — саме дитина, пише Центр інформації про права людини.

«Я шокована кількістю дітей в інтернатах, а особливо дітей, які мають хоча б одного з батьків та могли б жити в родині. Переорієнтація цінностей держави потребує докорінних реформ та потужної міжнародної підтримки, зовнішньої експертної допомоги, залучення досвіду інших країн», — заявила Посол Великої Британії в Україні Джудіт Гоф.

comments powered by HyperComments