На Чернигівщині загинули харків'яни (доповнено)

Понеділок, 13 червня 2016, 19:57
Двоє строковиків втратили життя внаслідок вибуху на полігоні в смт Гончарівське.
На Чернигівщині загинули харків'яни (доповнено)

За повідомленням «Вістей», 12 червня з ними прощалися на малій батьківщині. Олександра Корсуна з Олександрівки Валківського району та Стаса Кулакевича з Андріївки Балаклійського району поховали з військовими почестями.

Вибух прогримів на території між двома полігонами, Гончарівським і навчального центру «Десна». Трагедії передувало розведення багаття: солдати якраз отримали додатковий пайок і на вогні хотіли прогріти тушонку. Постраждали троє строковиків — двоє з них померли по дорозі в лікарню, а життю третього нічого не загрожує.  До найближчого пункту зв'язку хлопців несли півгодини. За непідтвердженою офіційно інформацією, ще троє строковиків отримали контузію, але їх навіть не госпіталізували, і вони знаходяться в наметовому таборі на полігоні.

Відразу після НП в Генштабі Збройних сил заявили, що вибух стався під час «облаштування на неперевіреною території» і що строковики розвели вогонь поруч з мішенями для стрільби, тобто в несанкціонованому місці. Які конкретно завдання ставилися перед солдатами в той день, достеменно невідомо. Строковиків часто привозять на полігон — для проріджування смуги дерев, покосу трави, прочищення підйомників електричних мішеней. «Багаття в принципі палити заборонено на полігоні, це грубе порушення, і робиться воно тільки з дозволу командирів, офіційно там тільки в певних місцях можна курити», — розповіло «Вістям» джерело в Міноборони.

За фактом вибуху Військова прокуратура Чернігівського гарнізону почала кримінальне провадження. Слідство повинно встановити, який саме предмет вибухнув, перевіряються дії командування в частині, що стосується своєчасної та належної очистки території після навчальних стрільб. Службову перевірку проводить і Генштаб, на це відводиться 10 днів з моменту ПП.

Рідні звинувачують в трагедії не тільки безпосередніх командирів, а й вище керівництво, яке направило хлопців на незачищену після навчань територію. Сім'ї побоюються, що самих постраждалих спробують виставити винними, або відповідальність перекладуть на їх безпосереднього командира, який не провів належної інструктажу з техніки безпеки. «Ми вже чули «версію», що вони розпалили багаття і самі кинули туди снаряд, — обурений брат загиблого Дмитро Кулакевич. — Я в це ніколи не повірю. Хлопці готували їжу на одному і тому ж місці, напередодні, як розповіли товариші по службі Стаса, навколо цього багаття сиділо 25 чоловік! І ніхто не боявся і не припускав подібного». Родичі впевнені, що за вибух на полігоні повинні відповісти воєначальники, які відправили солдатів на полігон в якості саперів. «Днями там були вчення, артобстріл з вертольота, і хлопців відправили на зачистку території, але вони ж наводчики БМП, а не фахівці з розмінування!» — Каже Дмитро Кулакевич.

На строкову службу хлопців призвали в листопаді 2015 року. «Скоро повинен був прийти в відпустку, хотів допомогти батькові по господарству, з сінокосом, — говорить один з кращих друзів Володимир Гура. — Він був добряк і роботяга. В армії вже отримав звання молодшого сержанта, мріяв піти на роботу в поліцію».

Стас Кулакевич після строкової служби в першу чергу хотів зареєструвати шлюб з коханою жінкою, чотири місяці тому, коли він уже служив в армії, у нього народилася дочка, пишуть «Вісті».

У харківському регіональному медіацентрі Міноборони «Depo.Харків» розказали, що хлопців 1995 року народження призвали навесні 2016 року. Один – із Балаклійського району, другий – з Валківського. Вони проходили службу у військовій частині в Житомирській області. на Чернігівщину прибули для участі у військових навчаннях.

Після вибуху строковиків відправили до найближчої районної лікарні, однак по дорозі до медичного закладу вони померли.

«Причини вибуху зараз з'ясовуються», — сказав представник медіацентру Дмитро Горбунов. Попередні дані свідчать, що причиною вибуху стало порушення військовослужбовцями техніки безпеки.

За інформацією «Справжньої Варти», хлопці працювали з С-8 і підірвалися. Слідство триває, подробиці офіційні джерела не повідомляють.

Фото — зі сторінок хлопців «ВКонтакте».

comments powered by HyperComments