Запобігти «блекауту». Енергетики увімкнули харківську ТЕЦ-5

Понеділок, 27 червня 2016, 10:04
Міненергоугля закликає споживачів до ощадливого енергоспоживання в спекотну погоду, а експерти прогнозують повернення до імпорту російського газу.
Запобігти «блекауту». Енергетики увімкнули харківську ТЕЦ-5

В ДП «НЕК «Укренерго» зауважують, що зростання середньодобової температури повітря традиційно спричиняє збільшення електроспоживання населенням (зокрема, внаслідок використання кондиціонерів та інтенсивного поливу угідь): «Так, пік споживання 22-23 червня склав близько 17,5 ГВт в порівнянні з 17,1 ГВт 21 червня і 16 ГВт - 20 червня, при зростанні середньодобової температури з 24,5 до 25,1 і 25,6 градусів Цельсія відповідно. Обсяг споживання електроенергії в ці дні збільшився на 11,6% - до 381,7 млн кВт-год, обсяг виробництва - на 11,4%, до 405,1 млн кВт-год».

На підприємстві нагадують, що в ремонті знаходиться низка атомних енергоблоків, критично знизились запаси антрацитового вугілля на ТЕС.

Для покриття дефіциту в системі вже задіяні блоки теплоелектроцентралей у Києві та Харкові, а також газомазутні блоки на Трипільській і Запорізькій ТЕС. При необхідності Україні готові надати допомогу енергосистеми суміжних країн.

Зазначимо, що харківська ТЕЦ-5, про яку йдеться, працює на дорогому блакитному паливі. Але наразі дефіцит в енергосистемі України наближається до 2000 МВт. Подальше зростання може призвести до проблем із постачанням електроенергії, віялових відключень і аварій на мережах («блекаут»).

Член Спостережної ради Інституту енергетичних стратегій Юрій Корольчук зауважує, що причиною щорічних (із 2014 року) проблем із виробництва електроенергії є дефіцит вугілля. Припинення поставок вугілля із неконтрольованих територій Донбасу спричинило стрімке скорочення запасів вугілля на складах ТЕC до рівня 1,4 млн. тон. Із них лише 400 тис. тон – це запаси вугілля-антрациту.

За підрахунками експерта, вугілля вистачить максимум на 2 тижні. «Іще місяць такої «роботи» і Україна офіційно знову буде вимушена імпортувати електроенергію із Росії. Формально максимальний обсяг перетоку електроенергії із Росії сягає 1000 МВт. Але фактично це означає те, що Україна вже імпортує електроенергію із Росії, але скромно далі називає це перетоком», — наголошує Юрій Корольчук у матеріалі на інтернет-ресурсі телеканалу «24».

У ДП «НЕК «Укренерго» закликають українців менше використовувати кондиціонери в денні години та вмикати потужні побутові електроприлади (пральні машини, праски, бойлери тощо) у позапіковий час.

Нагадаємо, за інформацією Гідрометеоцентру, в Україні ставатиме дедалі спекотніше.

comments powered by HyperComments