Експерти: Brexit може обмежити процес євроінтеграції України

Понеділок, 27 червня 2016, 14:29
На референдумі британці підтримали вихід країни з Євросоюзу. Формальності впровадження рішення Великобританії (Brexit) триватимуть кілька років, але воно вже суттєво вплинуло на світову економіку та політику.
Експерти: Brexit може обмежити процес євроінтеграції України

Агентство «Інтерфакс-Україна» провело опитування інвестиційних експертів.

«Результати референдуму, найімовірніше, обвалять ціни на ресурсних ринках, що може негативно відбитися на припливі валютної виручки з боку експортерів. Долар зміцниться проти всіх валют, що може стати додатковим фактором тиску на курс гривні», — вважає головний експерт відділу операцій на валютному і грошовому ринках ОТП Банку Микита Мишаков.

Аналітик UniCredit Bank Андрій Приходько вважає, що очікуване зміцнення курсу долара, а також деяких інших валют, швидше за все, буде тимчасовим: «Новини про результати референдуму в Британії вже вплинули на курс фунта і євро, і найближчим часом він продовжить знижуватися через збереження панічних настроїв. Але, в середньостроковій перспективі, курси стабілізуються, і фунт, і євро можуть відвоювати частину колишніх позицій».

За оцінками головного економіста «Драгон Капітал» Олени Бєлан, невелике послаблення курсу гривні на тлі підвищеної волатильності курсів основних зарубіжних валют цілком можливе. Однак навряд чи це вплине на національну валюту.

«Міжбанківський валютний ринок жорстко регулюється Нацбанком, а міжнародні резерви перевищують поріг безпеки в три місяці імпорту», — пояснила експерт. Водночас, вона не виключає, що ситуація може погіршитися, якщо Brexit спровокує затяжну глобальну фінансову кризу. Але на сьогодні ймовірність цього сценарію невелика, додала вона.

Щодо процесу імплементації Угоди про асоціацію з Європейським Союзом, Н. Мишаков вважає, що Україна на деякий час може відійти на другий план на увазі нових обставин всередині самого Союзу. Brexit безумовно створить багато внутрішньополітичних проблем для лідерів країн ЄС, прогнозує О. Бєлан. Це означає, що Україна може зникнути з радарів своїх європейських партнерів, додала вона.

Керівник аналітичного відділу інвесткомпанії «Конкорд Капітал» Олександр Паращій менш категоричний в оцінках. Експерт допускає певні затримки в процесах з боку ЄС, але істотного впливу на впровадження Угоди це не зробить. «Бюрократична машина ЄС вже запущена. Питання «розлучення» з Великобританією і питання співпраці з іншими країнами не повинні перетинатися», — сказав він.

А.Приходько вважає, що рішення Великобританії може перешкодити подальшій інтеграції України в ЄС після імплементації Угоди. «Політично ЄС буде штормити найближчі роки, так як до влади все активніше приходять євроскептики. На цьому тлі чи ЄС буде запрошувати нових членів найближчим часом, адже це може порушити і без того крихкий баланс сил у самому Європейському Союзі», — вважає експерт.

У той же час маршалок Сейму Польщі Марек Кухчинський вважає, що рішення про вихід Великої Британії з ЄС може полегшити Україні шлях в напрямку євроінтеграції.

«Якщо ми говоримо про майбутнє, передусім європейське майбутнє, про те, що буде відбуватися у зв'язку з рішенням, ухваленим Великою Британією. Я вважаю, що це можливість і потреба внести зміни у функціонування європейських інституцій, таких як Європейський парламент і Європейська комісія. І в зв'язку з цим відкривається можливість змін відповідних положень, які спростили б Україні шлях до спільної, об'єднаної Європи, до європейської інтеграції», — сказав він на спільному брифінгу з головою Верховної Ради України Андрієм Парубієм у неділю в Трускавці Львівської області за підсумками переговорів делегацій двох парламентів.

Піддані Великої Британії 23 червня 2016 року відповідали на запитання, яке звучало таким чином: «Чи повинно Сполучене Королівство залишитися членом Європейського Союзу або має покинути Європейський Союз?» Загалом у референдумі взяли участь понад 33,5 млн. людей (явка понад 72%). За підсумками вихід з ЄС підтримали 51,9% виборців. Найактивніше за розлучення з Євросоюзом голосували в англійських Бостоні (75,6%), Саут-Голланді (73,6%) і Касл-Пойнті (72,7%). Залишитися в ЄС найбільше хотіли жителі Гібралтару (95,9%).

comments powered by HyperComments