Децентралізацію України оцінили експерти Ради Європи

Понеділок, 27 червня 2016, 18:05
Минулого тижня представники держав-членів РЄ провели фаховий огляд стану і перспектив реформування місцевого самоврядування, територіальної організації влади та децентралізації в Україні.
Децентралізацію України оцінили експерти Ради Європи

Протягом двох днів делегація провела більше 10 зустрічей з різними групами українських стейкхолдерів/заінтересованих сторін, зокрема з народними депутатами, керівництвом залучених міністерств та всеукраїнських асоціацій. За результатами цих дискусій європейські експерти найближчим часом нададуть Мінрегіону як координатору реформи письмовий фаховий огляд «Секторальна децентралізація в Україні», де міститимуться оцінка стану децентралізації в країні та рекомендації щодо її подальшого впровадження.

Даніель Попеску, Спеціальний радник Уряду України з питань децентралізації (Рада Європи), під час підсумкової наради у Мінрегіоні привітав досягнення України та підкреслив, що попри спільну зацікавленість у проведенні децентралізації, яка декларується більшістю міністерств, ще багато чого треба вирішувати: питання структури і компетенції районів, нагляду за законністю рішень і дій органів місцевого самоврядування, чіткого розмежування повноважень, ресурсів і відповідальності між рівнями місцевого самоврядування, між центральною і місцевою владою, ефективної співпраці між міністерствами, урядом і парламентом, міністерствами і всеукраїнськими асоціаціями, подальшого стимулювання громад і регіонів до розвитку тощо. В той же час він зазначив, що вдалою вважається фіскальна децентралізація, яка дозволила збільшити місцеві бюджети в середньому на 42%.

comments powered by HyperComments