У Києві підірвали іменитого журналіста

Середа, 20 липня 2016, 16:22
Слідство розглядає, серед інших, версію дестабілізації ситуації в столиці.
У Києві підірвали іменитого журналіста

Вранці 20 липня в результаті вибуху машини загинув журналіст Павло Шеремет. За інформацією видання «Українська правда», на розі вулиць Богдана Хмельницького та Івана Франка, навпроти ресторану McDonalds вибухнуло авто керівника «Української правди» Олени Притули, але її там не було. За даними поліції, саморобний вибуховий пристрій знаходився дуже близько до журналіста, знизу автомобіля.

Голова Нацполіції Хатія Деканоідзе повідомила, що вбивство Шеремета розлідуватиме оперативна група силовиків із залученням ФБР. За її словами, слідство розглядає трагедію як навмисне вбивство, під час якого було використаний вибуховій пристрій еквівалентний 400-600 г тротилу.

Генеральний прокурор Юрій Луценко повідомив, що створена слідчо-оперативна група. «Крім версії вбивство через професійну діяльність ми розглядаємо можливість версії дестабілізації ситуації в центрі столиці», — зазначив він. Юрій Луценко також запропонував посилити увагу за масовими акціями у столиці найближчим часом.

Глава держави під час наради з керівниками силових структур доручив оперативно розслідувати обставини загибелі журналіста Павла Шеремета та в щоденному режимі інформувати його про хід розслідування.

Міністерство інформації на засіданні уряду ініціювало створення Міжвідомчої групи для розслідування.

Павло Шеремет остаточно перебрався до України після подій Майдану. До цього — працював у білорусі кореспондентом ОРТ (нині «Первый канал»). Тоді ж відкрито виступав проти режиму президента Алєксандра Лукашенка, був заарештований та засуджений до двох років умовно за звинуваченнями в незаконному перетині кордону, отриманні грошей від закордонних спецслужб і незаконній журналістській діяльності. Президент Білорусі позбавив його громадянства.

Після цього Шеремет емігрував до Росії, де працював на «Первом канале» ведучим програми «Час»,  «Громадське телебачення Росії» (ОТР) ведучим ток-шоу «Прав? Да!», вів своє шоу на телеканалi ТВі, працював ведучим на радіо «Вести», запустив власний проект «Діалоги» на телеканалі 24, писав політичні тексти для журналу «Огонек», для сайту «Українська правда» і «Білоруський партизан», одним із засновників якого він був, отримав премію «ТЕФІ».

Мав відмінну від офіційної російської влади позицію щодо подій в Україні і за це на нього, як він сам не раз говорив, була організована травля, тому у 2014 році перебрався до Києва. Сьогодні, 20 липня, о 7:30 він їхав на свій черговий ефір на радіо «Вести». Поховають Шеремета у Мінську.

Фото — прес-служба Нацполіції, «Громадське».

comments powered by HyperComments