Тексти українських науковців зберуть у єдиній базі

П'ятниця, 22 липня 2016, 17:22
Уряд підтримав пропозицію Міністерства освіти і науки України щодо створення Національного репозиторію академічних текстів.
Тексти українських науковців зберуть у єдиній базі

«Створення Національного репозиторію академічних текстів допоможе автоматизувати процес виявлення академічного плагіату та забезпечить вищі навчальні заклади технічними можливостями щодо академічної доброчесності та виконання вимог Закону України «Про вищу освіту», — вважає міністр освіти Лілія Гриневич.

За словами її першого заступника Інни Совсун, сьогодні в Україні немає єдиної бази даних для порівняння текстів. «При цьому антиплагіатного забезпечення багато, але всі компанії, що працюють на цьому ринку, скаржаться на відсутність єдиної бази текстів, що дала б можливість їх порівнювати між собою. Наразі в новоствореному репозиторії буде надбудовано антиплагіатне програмне забезпечення, щоб користувачі могли порівнювати тексти на плагіат», — зазначила освітянка.

Через системний плагіат, запевняють у Міносвіти, страждає репутація університетів і визнання їх за кордоном. Там сподіваються, що репозиторій слугуватиме першим кроком на шляху системного рішення щодо виявлення плагіату. Туди увійдуть бази текстів дисертацій, наукові статті, а згодом цей перелік розшириться студентськими роботами, пише Урядовий портал.

У Міністерстві наголошують, що для університетів та наукових установ користування депозитарієм буде безкоштовним. Витратити на створення та введення в експлуатацію Національного репозиторію академічних текстів планують на 180 тис. гривень. Проект запроваджується в партнерстві з «Майкрософт-Україна».

comments powered by HyperComments