У Кабміні розвінчали міфи про субсидії

Середа, 27 липня 2016, 14:44
Під час семінару з питань енергоефективності та тарифної політики уряду йшлося, поміж іншим, про острахи, що заважають українцям користуватися програмами.
У Кабміні розвінчали міфи про субсидії

Роз'яснення дав замміністра соцполітики Віталій Мущинін

Тож, міф перший: про те, що всю суму отриманих субсидій доведеться повернути в майбутньому, а також те, що начебто оформлення субсидії в майбутньому може перешкодити продажу квартири, будинку чи оформлення спадку. Насправді, такі чутки поширюються вже 20 років. Однак немає жодного подібного випадку. Субсидія є безповоротною державною допомогою, її отримання не пов'язане і не тягне за собою зміни форми власності житла.

Міф другий: про те, що необхідно використовувати газ, воду та інші комунальні послуги в повному обсязі, на які призначена житлова субсидія, інакше субсидію перестануть надавати. Втім, випалювати газ до рівня призначеної субсидії не лише безглуздо, але й невигідно. Якщо люди не використали всю норму ресурсів на сім'ю, заощаджені кошти субсидії залишаються на рахунках родини і можуть бути використані в подальші місяці в тому числі і для погашення обов'язкової частки платежу.

Міф третій: про те, що клопоту з оформленням субсидії багато, а  у реальності субсидія може скласти мізерну суму. За словами замміністра, потрібні лише два документи для оформлення субсидії: заява і декларація. Жодних інших документів не потрібно, а подати заявку тепер можна і в електронному вигляді.

Міф четвертий: про те, що субсидії не надаються безробітним працездатним громадянам або сім'ям, до складу яких входять такі особи. Роз'яснення: якщо такі громадяни не мають доходів для розрахунку субсидії, їм буде враховано умовний дохід в розмірі двох прожиткових мінімумів для працездатної особи (з 1 травня 2016 р. – 2900 грн.).

Міф п'ятий: про те, що субсидії не призначаються за наявності заборгованості з оплати житлово-комунальних послуг. Однак, цю норму було скасовано ще в 2011 році. З того часу наявність заборгованості з оплати комуналки не може бути підставою для відмови у призначенні субсидії.

Міф шостий: про те, що за помилки при заповненні декларацій будуть штрафувати або навіть забирати субсидії. Роз'яснення: жодних штрафів за помилки в деклараціях не буде. Можливі санкції у випадку, коли громадяни свідомо приховали частину важливої інформації.

Міф сьомий: про те, що громадяни можуть втратити субсидію, якщо будуть купувати валюту. Проте, субсидія не призначається, якщо будь-хто з членів сім’ї протягом 12 місяців перед зверненням про призначення субсидії здійснив одноразову покупку на суму, яка перевищує 50 тисяч гривень. Купівля валюти не входить в перелік вартісних покупок, здійснення яких позбавляє права на субсидію.

Міф восьмий: про те, що Міністерство фінансів проводить перевірку доходів одержувачів субсидій через банківські установи. Неправдивою є інформація, що субсидій позбавлять ті сім'ї, які мають депозитні рахунки в сумі більше 50 тисяч гривень або інші доходи. Депозити і відсотки по них не враховуються як доходи і не входять в перелік критеріїв, на підставі яких може бути відмовлено в наданні субсидії, зауважив Віталій Мущинін.

Міф дев'ятий: про те, що субсидія не призначається батькам-пенсіонерам, в помешканні яких зареєстровані повнолітні діти, які проживають в іншому місті. Роз'яснення: рішення комісії приймається з урахуванням наявності документа, що підтверджує тимчасову відсутність осіб з числа зареєстрованих. За відсутності документа – на підставі акту обстеження матеріально-побутових умов проживання сім'ї.

Нагадаємо, на вимоги МВФ Україна вирівняла ціни на газ для усіх категорій споживачів. З 1 травня значно підвищилися тарифи на комунальні послуги. Водночас, Кабмін переглянув соціальні нормативи для надання пільг і субсидій. На початок червня на Харківщині субсидії отримували 400 тисяч сімей, тобто фактично третина від усіх домогосподарств області. За останніми нормативами, для отримання субсидії більше не потрібно подавати довідку про дохід сім'ї за три місяці поточного року, переселенці й інші категорії громадян тепер можуть оформити субсидії за місцем фактичного проживання. В оформленні субсидії відмовили не більше 1% громадян.

comments powered by HyperComments