В уряді обіцяють боротися з бідністю з вересня

Середа, 27 липня 2016, 18:00
Під час семінару з питань енергоефективності та тарифної політики уряду надано матеріали про тарифи і субсидії.
В уряді обіцяють боротися з бідністю з вересня

«Українці завжди платили набагато вищу ціну за газ за ту, яку вони бачили в платіжках. Лише невелику частину цієї ціни вони сплачували самостійно, а більша сплачувалася за рахунок дотацій бюджету країни продавцям енергії. Державний бюджет — це гроші українців, тому саме з їх кишень бралися гроші для сплати цієї іншої частини ціни на газ», — йдеться у документі під назвою «10 популярних запитань про нові тарифи і субсидії», наданого журналістам-учасникам семінару з питань енергоефективності та тарифної політики уряду.

За даними Кабміну, бюджетні доплати створювали безліч можливостей «для незаконного збагачення олігархів». Піку ситуація досягла у 2014 р. — за газ і тепло доплати Газпрому сягнули 120 млрд. грн. ($12 млрд.). Тоді Кабмін підняв тарифи до ринкових. «Встановлення єдиного тарифу на газ у сумі 6 879 грн. за тисячу кубометрів, навіть після витрат на субсидії, зекономить для Держбюджету цього року понад 80 млрд.грн. Варто зауважити, що ця сума є прівняльною з тою, яку Україна сьогодні витрачає на оборону», — йдеться в документі.

Там повідомляється, що сьогодні Україна купує газ на європейському ринку за ціною, яка «виявилася значно нижчою, ніж та, яку роками нав’язувала нам Росія»: 4 942 грн. за тис. куб.м (оптова). За такою вартістю «Нафтогаз» постачатиме паливо облгазам, додаючи витрати на транспортування, обслуговування лічильників, формування платіжок та ПДВ, споживач отримуватиме газ по 6 879 грн. за тис. куб.м. Однак це найнижча ціна у Європі.

«До 2015 року на той самий газ в тій самій трубі існувало 16 різних цін для різних споживачів. для потреб населення та міських підприємств централізованого теплопостачання використовувалося близько 30 млрд. кубів, з них — 10 млрд. кубів — Україна закуповувала за ціною вищою, ніж та, яку сплачувало населення. Вартість газу власного видобутку була штучно занижена, що призвело до падіння українського газовидобування», — пишуть аналітики. При цьому газу власного видобутку завжди не вистачало. У 2015 р. ДК «Укргазвидобування» видобула 14,5 млрд. куб.м газу, а населення спожило 17,2 млрд.куб.м. Різницю Україна імпортувала. Нині ціну власного газу вирівняли з ринковою в розрахунку, що це стимулюватиме галузь, і до 2020 р. дозволить припинити імпорт блакитного палива.

При цьому влада, усвідомлюючи високе фінансове навантаження на громадян, запровадила кілька програм допомоги. Передусім, можна оформити субсидію. Також існує кілька програм з енергоефективності (допомога на заміну газових котлів, утеплення будинків, заміну вузлів обліку води та теплової енергії, встановлення вікон, тепломодернізацію будинків тощо).

Зазначимо, що за програмою «теплих кредитів» частина суми — від 40% до 70% (в залежності від кількості субсидіантів у будинку), залученого ОСББ/ЖБК на придбання енергозберігаючого обладнання і матеріалів, відшкодовується з державного бюджету. Перший «теплий кредит» отримала харківська десятиповерхівка, що на вул. Дмитрівській.

«Уряд готує пакет законопроектів щодо суттєвого реформування системи оплати праці, які дозволять підвищити соціальні стандарти і покращити матеріальне становище українців. У вересні вони разом із проектом Державного бюджету на 2017 рік будуть подані до Верховної Ради України», — повідомляється у документі. З уточненням, що мова йде, перш за все, про підвищення мінімальної зарплатні й детінізацію фонду фонду зарплати.

«Всі попередні уряди боролися з тарифами, а потрібно боротися із неефективним споживанням та бідністю — напрацьовувати дієві рішення, які дадуть змогу створювати нові можливості для бізнесу, нові робочі місця, підвищувати заробітні плати, пенсії», — резюмується у документі.

Нагадаємо, одне з дорікань з боку народних депутатів, що пролунало під час прес-конференції для регіональних ЗМІ у парламенті, стосувалося порушення бюджетного процесу — до Ради ще не було подано бюджетну резолюцію, а це може стати причиною того, що Держбюджет-2017 не встигнуть прийняти до кінця року.

comments powered by HyperComments