На Полтавщині археологи знайшли скіфське золото

Субота, 30 липня 2016, 12:46
У Полтавській області археологами була знайдена велика партія скіфського золота.
На Полтавщині археологи знайшли скіфське золото

Як повідомляє інтернет-видання «Полтавщина», під час археологічних розкопок на скіфському кургані Більського городища було знайдено тридцять золотих виробів. Унікальна знахідка була виявлена співробітниками музею археології і етнографії ХНУ імені В.Н.  Каразіна та представниками заповідника «Більськ».

Це було поховання скіфського вельможі. Там археологи виявили, зокрема, бляшку із зображенням гірського козла, бляшку з квітами, яка колись кріпилася до жіночого одягу, підвіску та голку. Також на кургані били знайдені частини зброї та предмети побуту – вістря від стріли з бронзи та глиняний посуд. Завдяки цим знахідкам можна буде більше дізнатися про побут людей, які колись мешкали на Більському городищі. Всі ці знахідки археологи датують VII століттям до н.е.

За словами директора «Більська» Ігоря Короста, Більське городище цього року відзначає свій 110-й ювілей. І на даному кургані було знайдено більше всього золотих виробів. Крім того, тоді на Лівобережній Україні були вперше знайдені бляшки жаботинського типу.

comments powered by HyperComments