СБУ був попереджений замах на державного діяча

Субота, 21 січня 2017, 18:29
Сьогодні був попереджений організований замах на життя державного діяча, який був організований на території Росії.
СБУ був попереджений замах на державного діяча

Як повідомляє прес-центр СБУ, безпосереднім організатором замаху виявився уродженець Росії та колишній мешканець Харківщини. У 2014 році він виїхав на тимчасово окуповану частину території Луганської області, де приєднався до незаконного збройного формування. Там він здійснював підготовку та координацію діяльності диверсійно-розвідувальних груп на лінії розмежування, був керівником середньої ланки. На даний момент чоловік перебуває у Бєлгороді.

Для виконання злочину він підібрав двох громадян України. Один з них уродженець Донецької області, раніше тричі засуджений, в останнє - за крадіжку на три роки. Його спільник, уродженець АРК Крим, раніше двічі засуджений, в останнє отримав за розбій сім років позбавлення волі. Обидва відбували покарання на тимчасово окупованій території Криму.

Для підготовки вбивства державного діяча ці особи прибули 14 грудня 2016 року на територію України– до Харкова. 19 грудня вони виїхали до Києва, де протягом тижня вели активну розвідку та спостереження за об’єктом, відстежували автівки, якими він пересувається.

Звіти вони направляли своєму куратору з дотриманням умов конспірації. Відправлені через Інтернет-месенджери повідомлення відразу видалялися. Готуючи вбивство, зловмисники кілька разів виїжджали до РФ для отримання подальших інструкцій.

З куратором обговорювався спосіб замаху із застосуванням саморобного вибухового пристрою. Зловмисники планували підірвати автомобіль народного депутата. Запасним варіантом був вибух на маршруті його руху. Були відпрацьовані шляхи якнайшвидшого відходу з місця скоєння злочину та втечі до РФ.

У результаті спецоперації учора ввечері зловмисники були затримані з приведеним у готовність саморобним вибуховим пристроєм поблизу житла народного депутата України. Вилучено вибуховий пристрій - це пластиковий контейнер з пластичною вибуховою речовиною вагою приблизно 400 грамів, надпотужним неодимовим магнітом, електродетонатором та елементом живлення.

У ході обшуків у помешканні та автомобілі затриманих виявлено й вилучено спеціально підготовлені мобільні термінали,  сім-картки для приведення саморобного вибухового пристрою у дію, засоби комунікації з кураторами, інші докази готування до вчинення злочину, у т.ч. – фотографії об’єкта.

Слідчі дії й оперативні заходи тривають.

Як повідомляла «Справжня варта», екс-депутата Харківської облради, причетного до викрадення колишнього працівника ФСБ Іллі Богданова, залишили під вартою. Своїм рішенням суд продовжив термін раніше обраних запобіжних заходів двом співучасникам цього злочину.

comments powered by HyperComments