«Громадський» сектор України вимагає великих змін - думка

Вівторок, 28 березня 2017, 10:28
Грантова допомога Україні від ЄС не завжди ефективно використовується
«Громадський» сектор України вимагає великих змін - думка

Таку думку висловив медіаекперт, громадський діяч (м.Київ) Михайло Кириленко на своїй сторінці у фейсбуці.

"1,6 млрд євро. Саме таку суму у вигляді грантової допомоги отримала Україна від ЄС в період з 2007 по 2015 год.Прічем ці цифра не взята "зі стелі", а міститься в матеріалах звіту, який був опублікований Європейської рахунковою палатою (ЄСП). Навряд чи варто говорити про те, що якщо до цієї суми додати фінансову допомогу, яка не увійшла в звіти, а також допомогу від інших країн (наприклад, США і Японії), то цифра вийде ще більш значна.

Однак, значимість цифри, на жаль, дуже далека від суттєвості результату. Якщо взяти той-же звіт ЄСП, то один з вердиктів експертизи щодо доцільності витрачених коштів виглядає наступним чином - досягнуті результати реформ "залишаються крихкими", а надані кошти витрачаються не завжди ефективно", - пише Кириленко.

Одна з причин, на думку Кириленка - "кількість «приватних крамничок», у вигляді різноманітних громадських організацій, об'єднань та активістів - все-таки вище допустимих меж. Про те, як вони «лошат» донорів вже легенди складаються, а кількість бажаючих «присмоктатися» до «допомоги» щорічно тільки зростає".

Висновок Кириленка: «Громадський» сектор України вимагає великих змін. Немає мови про те, що всі активісти - зло, але наявність величезної кількості елементів, які своїми діями дискредитують Україну в очах міжнародної спільноти, не повинно залишатися поза увагою.

В іншому випадку, український народ ризикує опинитися в ситуації, коли в нашій державі вкорениться особливий клас злочинців, які маскують свої корисливі задуми під нібито благі цілі і наміри. Єдиний вихід з такого сценарію - введення їх дій і діяльності в русло закону, в тому числі використовуючи е-декларації".

comments powered by HyperComments