Українців запитають про те, яким має бути імідж України в світі

Юлія Гуш  |  Понеділок, 12 червня 2017, 13:29
В різних регіонах країнах проходять творчі зустрічі, присвячені питанню позиціонування України в світі.
Українців запитають про те, яким має бути імідж України в світі

І нещодавно така зустріч відбулася в Харкові. У заході взяли участь громадські активісти, підприємці, волонтери, культурні діячі, освітяни та інші громадяни, яким є що сказати на дану тему. А саме дати власні відповіді на такі питання, як «що таке Україна?», «якою ми хочемо її бачити?», «що вона може дати світу?», «яке місце на міжнародній арені вона мусить зайняти?».

«Для того, об Україна була успішною, кожен українець має усвідомлювати значення своєї країни всередині й те, як її можна позитивно позиціонувати закордоном, – розповіла Олена Сотник, народний депутат України, – всі, наприклад, бачили Євробачення. Як після нього в найвідоміших виданнях світу публікувалися статті, які описували Україну з позитивної точки зору. Для чого сюди їхати, що тут є цікавого. Якщо б ви поїхали за кордон до цього та запитали про Україну пересічного мешканця, то, на превеликий жаль, вам би сказали дві ключові речі – «війна» та «корупція». І, можливо, згадали декілька наших спортсменів».

За задумом організаторів, задача таких зустрічей має полягати втому, щоб люди самі знайшли для себе певний образ України, її спосіб позиціонування в світі, розібрались в тому, чим вона цікава та унікальна, подумали, чим вона може бути успішною та привабливою для мешканців інших країн.

«Україна є об’єктом інформаційно-дипломатичної війни з боку агресора – Росії, – розповів Валерій Пекар, представник Громадянської платформи «Нова країна», – це означає, що образ України в світі формується значною мірою стихійно. І втому числі так формується і внутрішній образ для українців. Це означає, що слово громадян тут не використовується. Самі громадяни не думають про те, чим сьогодні є Україна. І не формують образ України зовні та всередині. Виходить так, що ми питання про те, що є Україна для українців та світу віддаємо на поталу різноманітним політтехнологам. Як відчиненим, так і іноземним. У тому числі і політтехнологам агресивного сусіда».

Зокрема, під час зустрічі харків’яни мали дати власну відповідь щодо того, якою Україна є очима туристів, інвесторів, іноземних урядів, імпортерів та самих українців. «Ми сподіваємося отримати Харківське бачення, харківський зріз образу України, те, як Харків її бачить, – зазначила Олена Сотник, – це, втому числі, спроба за допомогою таких зустрічей та розмов зрозуміти в якій прекрасній країні ми живемо і скільки в ній є потенціалу».

Це важливо, коли мешканці різних регіонів України говорять на такі теми, – стверджують організатори. За їх словами, це дає їм можливість накопичувати відповідні матеріали, які потім можна буде використовувати у роботі з Міністерством закордонних справ та парламентським комітетом. Окрім цього, вони мають сприяти розвитку культури діалогу та давати українцям можливість зрозуміти те, яку країну вони хочуть бачити і куди слід рухатися далі.

Більше новин за темою читайте на сайті «Справжньої Варти».

comments powered by HyperComments