Люди не мусять дозволяти нікому користуватися їхніми комп’ютерами - Сьюзен Сполдінг

Справжня Варта  |  Середа, 14 червня 2017, 18:15
За три роки у світі буде налічуватися 50 мільярдів пристроїв зв`язку.
Люди не мусять дозволяти нікому користуватися їхніми комп’ютерами - Сьюзен Сполдінг

"Коли буде 50 мільярдів пристроїв, нам треба буде ранжувати все, що відбувається, у термінах ризику та наслідків, і фахівці як з бізнесу, так і з інформаційної безпеки матимуть дуже важкий час, думаючи про те, як захистити все від всього", - повідомив на першому Міжнародному саміті GCS - 2017, що відбувається сьогодні в Києві, Виконавчий директор та засновник компанії Lastwall Карл Холмквіст.

На його думку, говорячи про кібербезпеку сьогодні, слід акцентувати увагу на тому, як вона впливатиме на бізнес, а не на технічних нюансах. 

"Ми мусимо думати зараз про безпеку в іншому аспекті. Ми з 1992 року займаємося питанням нерозповсюдження зброї масового знищення і власне ми не займалися цим всерйоз, доки не зрозуміло, що власне єдиного уявлення про це немає. Це різні види зброї: ядерна, хімічна, біологічна, і доки ми не виявили, в чому їхні відмінності, ми не просувалися вперед у виробленні політики їх нерозповсюджуваності", - поділилася досвідом колишній заступник секретаря з питань національної оборони і Директор програм Департаменту національної безпеки США Сьюзен Сполдінг.

За її словами, так само треба підходити до кібернетичних ризиків, кібербезпеки.

"Атаки, викрадення даних і напади на енергосистему – зовсім різні, ми мусимо побудувати якусь систему комунікування з людьми, з політиками, з фірмами в такий спосіб, щоб вони зрозуміли: кібербезпека – це не просто загальні слова, це конкретная річ, ми мусимо довести до людей, що вони мусять зважати більше на це питання. Якщо ми договоримося між собою, в який спосіб пояснювати це людям, як пояснювати, наприклад, в який спосіб робиться крадіжка їхніх персональних даних… Вони мають зрозуміти, що вони не мусять дозволяти зловмисникам робити підкоп з їхнього будинку до іншого дому, так само вони не мусять дозволяти нікому користуватися їхніми комп’ютерами", - підкреслила Сьюзен Сполдінг.

В Україні існує ще одна проблема, пов`язана з просуванням ідеї кібербезпеки. 

"Після 2014 року, коли був Майдан, були дуже активні бізнесові асоціації, де багато людей як волонтери намагались якось поліпшити ситуацію з кібербезпекою, але без координації ці дії не дали відповідного результату. Без відповідального ми не можемо просувати це розуміння. Мі докладаємо зусиль на те, щоб ці відповідальні були і взаємодіяли", - доповів директор Асоціації промислової автоматизації України Олександр Юрчак.

Нагадаємо, у GCS - 2017 беруть участь провідні експерти та представники компаній в сфері кібербезпеки з США, Європи та Ізраїлю. Також до участі в саміті долучилися учасники та гості з понад 30 країн, серед яких представники міністерств та відомств, посли іноземних держав, представники міжнародних організацій, банківських та інвестиційних установ, експерти в оборонній галузі.

comments powered by HyperComments