Генеральний прокурор України та лідери ЄС на зустрічі у головному офісі КМЄС узгодили подальші дії щодо реформування органів прокуратури

Вівторок, 4 липня 2017, 12:52
Під час всебічних обговорень, які відбулися в п'ятницю ввечері, Юрій Луценко, Генеральний прокурор України, запевнив Хьюґа Мінґареллі, голову Представництва Європейського Союзу в Україні, та Кястутіса Ланчінскаса, голову Консультативної місії Європейського Союзу (КМЄС), що реформування органів прокуратури України буде продовжено у тісній співпраці з КМЄС.
Генеральний прокурор України та лідери ЄС на зустрічі у головному офісі КМЄС узгодили подальші дії щодо реформування органів прокуратури

Посол Мінґареллі відзначив: «Ми провели дуже конструктивне обговорення стану реформ органів прокуратури. На нашу думку, поточний процес реформ повинен мати три основні пріоритети: оновлення органів прокуратури;  звуження повноважень ГПУ та передача деяких повноважень Державному бюро розслідувань у строки, які визначені у законодавстві; а також підвищення незалежності та автономії органів прокуратури, в тому числі шляхом посилення органів прокурорського самоврядування». 

«Я вважаю, що наразі ми маємо більш чітке бачення майбутніх дій», — заявив пан Луценко. «Ми домовилися, що на наступній зустрічі буде прийнята дорожня карта реформ, які будуть проводитися за підтримки КМЄС, та визначені необхідні кроки».

Усі сторони погодилися з тим, що в майбутньому підтримка з боку міжнародної спільноти  відіграватиме вирішальну роль. Отже оптимізація комунікації між КМЄС та прокуратурою дозволить уникнути зайвих проблем під час реформування. Пан Ланчінскас та пан Мінґареллі високо оцінили такі досягнення, як введення бонусної системи оплати праці прокурорів, затвердження положення щодо перевірки доброчесності, а також очікуване запровадження системи оцінювання ефективності праці. Вони також додали, що проект ЄС «ПРАВО», реалізація якого розпочнеться наприкінці року, дасть можливість ГПУ максимально використати досягнуті результати та прискорити проведення реформи органів прокуратури.

ЄС, зі свого боку, вже сприяє проведенню цієї реформи у декількох напрямах через КМЄС та проект «Підтримка реформ у сфері юстиції в Україні». КМЄС спостерігала за процесом добору прокурорів на місцевому рівні, розпочала реалізацію пілотного проекту «об'єднання», спрямованого на підвищення ефективності співпраці між поліцією та прокуратурою та провела тренінг з питань запобігання та покарання випадків незаконного збагачення, а також використання електронної системи управління провадженнями. Усвідомлюючи, що органи прокуратури в очах громадськості мають бути незалежними, підзвітними, ефективними та орієнтованими на результат, минулого тижня КМЄС провела також тренінг з питань стратегічних комунікацій для 40 прокурорів для вдосконалення їхніх навичок спілкування з громадськістю.

comments powered by HyperComments