Змінитися за 7 днів: EdCamp Ukraine та Lumo Education (Фінляндія) оголошують конкурс серед українських шкіл

П'ятниця, 19 січня 2018, 18:01
Українсько-фінська програма розвитку середньої освіти шукає першу школу для участі в проекті “Змінитися за 7 днів”, гасло якого — “Ловіть нові іскри для вашого викладання!” (Get A New Spark for Your Teaching).
Змінитися за 7 днів: EdCamp Ukraine та Lumo Education (Фінляндія) оголошують конкурс серед українських шкіл

Ініціатори проекту, ГО EdCamp Ukraine, оголошують конкурс серед усіх українських шкіл, готових до змін за фінською моделлю, визнаною однією з найуспішніших у світі.

Фінські спеціалісти з компанії Lumo Education проживуть із обраною школою тиждень. Допоможуть зробити аудит сильних і слабких сторін, проведуть низку відкритих уроків і тренінгів (як для педагогічного колективу, так і для адміністрації й допоміжного персоналу) та стимулюватимуть розробку власної програми вдосконалення. Враховувати будуть специфіку і школи, і населеного пункту, де вона розташована, — тобто не даватимуть загальні рекомендації “про все для всіх”, а працюватимуть із конкретною ситуацією.

Щоб податися на конкурс, хтось з учителів після обговорення зі шкільною адміністрацією має заповнити реєстраційну анкету та розповісти, що саме і чому хочете змінити в своєму закладі. Часу на це небагато: до 2 лютого.

Результати конкурсу оголосять 11 лютого, а вже 18-го група провідних фінських педагогів приїде працювати з обраною школою.

Лідер руху EdCamp Ukraine, радник міністерки освіти і науки України Олександр Елькін розповідає: мета проекту — довести, що основу справжніх змін можна закласти у дуже короткий строк. “Змінитися за 7 днів” передує міжурядовому українсько-фінському проекту, який має розпочатися цього року.

“Фінська міністерка освіти Кіуру Кріста договір уже підписала. Українське МІністерство освіти і науки підписати поки що не може — чекає, поки програму партнерства й фінансової допомоги затвердить Верховна Рада, — розказує Олександр. — Ми сподіваємося, що всі необхідні процедури вдасться завершити до червня 2018 року”.

Фінські експерти, котрі працюватимуть з українською школою, мають досвід як власного викладання, так і співпраці з урядовими інституціями та адвокацією фінських освітніх ідей за кордоном. Усі вони розробляли сучасні викладацькі методики, створювали програми викладання для фінських шкіл. Цікаво, що саме члени Lumo Education займалися відкриттям і управлінням першої міжнародної фінської школи в Перській затоці, у Катарі. Тож вони прекрасно розуміють важливість культурних особливостей регіонів та завжди працюють з урахуванням унікальності місцевих систем.

Регіональний директор Lumo Education Ltd в Україні Дмитро Науменко добре знайомий і з фінською, і з українською системами освіти, тож стверджує: в Україні реальностворити школу справді фінської якості — було б бажання. «Ще будучи учнем, я розумів: не всі методи викладання однаково підходять кожній дитині, — говорить Дмитро. — У Фінляндії школа підлаштовується під дітей, а не навпаки. Фіни переконані: школа має давати дитині не лише знання і вміння, а й щастя. Дитина повинна насолоджуватися дитинством та навчатися за допомогою ігор».

Тренінгова частина програми в обраній школі триватиме п’ять днів.

У перший фінська команда ознайомить педагогів та учнівство школи з принципами фінської системи освіти: соціального конструктивізму, навчання через експеримент, автономності та довіри.

Другого дня фінські вчителі проведуть відкриті інтегровані уроки в 4-6 класах (говоритимуть, наприклад, про ланцюг живлення або зміни в чисельності популяції живих істот), використовуючи не лише біологічну науку, а й мову та математику. Кожен урок базується на ігрових принципах.

На третій день учні закріплять отримані знання за допомогою експериментів, створення колажів та арт-об’єктів.

Четвертий день присвятять розмові із педагогічним колективом про методику Сo-Teaching — так званого співучителювання, тобто ведення інтеґрованих уроків кількома педагогами разом.

На п’ятий день відбудеться зустріч з міністеркою освіти та науки України Лілією Гриневич. На ній обговорять актуальні для Нової української школи питання створення єдиної електронної платформи, системи забезпечення якості освіти, трансформацію системи педагогічної освіти та подальшого підвищення кваліфікації. Гості розкажуть про такі типові для Фінляндії, та все ще незвичні для України речі як відсутність домашніх завдань, короткі шкільні дні, значну частку роботи руками. Говоритимуть і про право на рівність: однакову якість навчання у школах у різних містах та селах, відсутність відмінності між навчанням хлопчиків та дівчаток (наприклад, на уроках праці) тощо.

«Фінський підхід успішний тому, що він подобається самим дітям, пробуджує у них бажання вивчати і вчитися, — говорить Олександр Елькін. — Вони не «натаскані» здавати рутинні тести, зате мають навички, справді потрібні для успішного життя в ХХІ столітті. Суть фінської системи, як і принципів EdCamp’у, — в екологічному навчанні. Не тільки в тому, що вивчати, а в тому, як саме вивчати й навчатися, в індивідуальному підході та спільній роботі».

EdCamp Ukraine та Lumo Education розповідають: обидві команди інвестують у цю ініціативу власні ресурси, роблячи її безкоштовною для школи та вчительства. Вони переконані, що принципи, опрацьовані на першому етапі проекту, можуть бути згодом використані і в інших українських школах. І їх уже готові втілювати в щойно відкритому ЕдКемпом Осередку навчання освітян упродовж життя “Біла ворона”.

Довідка:

Каісу Хелмінен, Голова відділу викладання та інновацій Lumo Education, — викладачка вже в третьому поколінні. Має понад 15 років досвіду роботи в початковій школі, спеціалізується на ранній освіті та спеціальних освітніх проблемах. Її досвід, говорять партнери з EdCamp, може бути особливо важливим з огляду на спроби України побудувати інклюзивну освіту. У Хельсінському університеті Аальто (Aalto University, Helsinki) вона отримала сертифікат як інструкторка з методу розширення можливостей завдяки фотографії (Empowering Photography Method Instructor). У своїй магістерській роботі вона досліджувала різноманітіність мотиваційних чинників серед учнівства. У Lumo Education Каісу відповідає за розробку нових викладацьких рішень та їхнє втілення в Концепті Школи Лумо (Lumo School Concepts).

Еса Сінівуорі, Голова Правління та директор відділу освіти Lumo Education, теж викладач у третьому поколінні, має понад 25 років досвіду роботи в школах різного розміру й типу. Зокрема у класах, де навчаються діти різних національностей, як у Фінляндії, так і в інших країнах.  Його спеціалізація — англійська мова, фізична підготовка та викладання наукових основ. Еса розробляє практики активного вивчення та спільного навчання. Починаючи з 90-х років, працює в командах, що розробляли останні три освітні програми для фінської школи. У Lumo Education відповідає за загальні освітні процеси (атмосфера, насичення програми, принципи викладання тощо.

Дмитро Науменко, регіональний директор Lumo Education у країнах пострадянського простору, координатор роботи Lumo School в Україні. Багато років у фінських компаніях займався стратегічним консалтингом з питань пострадянських ринків та за свою кар’єру супроводжував вихід на міжнародні ринки понад сотні компаній.

Компанія Lumo Education Ltd. є промоутером фінської освітньої моделі у світі, займається адаптацією кращих практик фінської системи освіти для інших країн. Експертки й експерти компанії працюють у різних країнах у проектах, пов’язаних зі створенням та управлінням навчальними закладами сучасного типу, підготовкою викладачів, створенням розкладу та викладанням. Саме члени Lumo Education займалися відкриттям і управлінням першої міжнародної фінської школи в Перській затоці, в Катарі. Тож вони прекрасно розуміють важливість культурних особливостей регіонів та завжди працюють з урахуванням унікальності місцевих систем.

Громадська організація “ЕдКемп Україна” (або Спільнота відповідального вчительства EdCamp Ukraine) має на меті покращення кваліфікації шкільних педагогів, підвищення статусу вчительок та вчителів та загалом реформування системи освіти України. Сьогодні Edcamp Ukraine є найбільшим незалежним освітянським рухом у країні, до нього залучено 15 000 найбільш прогресивних педагогів.

Спільнота була створена у 2015 році.

Однією з ключових подій руху є щорічна загальнонаціональна (не)конференція EdCamp. Щомісяця мініконференції (мініедкемпи) відбуваються в різних школах по всій Україні.

Команда працює у трьох головних напрямках:

1) проведення національних і регіональних (не)конференцій для шкільних педагогів. Насьогодні відбулося вже три національні (не)конференції, а до кінця 2018 навчального року буде проведено 82 регіональні (не)конференції.

2) просування освітніх проектів. Так, у 2016 році команда привезла в Україну німецький проект "Молодь дебатує". А у 2017 році вже втретє організувала проведення унікального навчального курсу "День гідності" у 227 школах України.

3) участь у державних реформах. ГО "Едкемп Україна" є співрозробницею концепції Нової української школи і нового держстандарту середньої освіти. Разом із міністерством освіти і науки України запустила масштабну реформу з дебюрократизації шкільної діяльності "Діти і папери: як досягти балансу у школі". Разом із партнерами реалізувала антидискримінаційну експертизу шкільних підручників, а також програм дошкільної освіти.

comments powered by HyperComments