Сьогодні 1,5 мільйона українців працюють за кордоном. Основний реципієнт мігрантів - Польща

Ростислав Касьяненко  |  Середа, 2 травня 2018, 11:13
Наші люди здебільшого працюють у 4 країнах: це Польща (основний реципієнт), Росія (з половини кількість людей, що там працюють, зменшилася до чверті), Італія і Чехія. Ці країни приймають 85% всіх трудових мігрантів.
Сьогодні 1,5 мільйона українців працюють за кордоном. Основний реципієнт мігрантів - Польща

Про це йшлося на однїєй з панелей Східноукраїнського форуму громадських ініціатив "ІІІ Форум десятиліття: Громадянське суспільство в країні, що трансформується", який відбувся наприкінці квітня у Харкові.

Зокрема експерти в сфері трудової міграції розповіли, як змінилася динаміка трудової міграції українців в країни ЄС, та чи відрізняються сучасні тренди цього процесу від ситуації, що панувала до початку російської агресії.

"Люди виїжджають, декларуючи свої наміри, що вони їдуть тільки попрацювати і повернутися. Ті, хто раніше їхав до Росії – все було так само. Що до тих, хто їхав до ЄС, ситуація була дещо інакшою", - зауважила науковець у галузі соціоекономіки, демографії та економіки праці Елла Лібанова, відкриваючи панель "Україна для світу, світ для України: цінний досвід, важливі висновки, непочуті поради".

За словами експерта, вже тривалий час з України значно більше виїжджає, ніж в`їжджає. Причин тому є декулька, три головних - низька зарплатня в Україні, відсутність роботи за кваліфікацією та несприятливі умови праці.

"Я розраховувала, що ситуація зміниться за рахунок безвізу, що буде легше другий раз виїхати. Але, на жаль, нічого не змінилося. Сьогодні, за найскромнішими оцінками, 1,5 мільйона людей працюють закордоном. Оцінка, з якою можна рахуватися, - це 5 мільйонів", - повідомила Лібанова. 

За словами експерта, якщо ми хочемо, щоб в Україні припинилася депопуляція, є тільки один вихід – це заохочення приїзду сюди мігрантів.

Зі свого боку, представник Національного інституту стратегічних досліджень Олена Малиновська вважає, що наше суспільство цінує свободу пересування і бачить найбільшу перевагу від європейської інтеграції саме в свободі пересування, як раз в цій можливості. При цьому це більше важить, ніж покращення рівня життя. Але так само і найбільший ризик суспільство вбачає в міграції.

"Візовий режим створює нові можливості для переїздів. Але якщо ми подивимося на країни західних Балкан, Молдову - країни, які отримали безвізовий режим на декілька років раніше, ніж Україна - там зменшилась кількість мігрантів у ЄС. Ми ще не бачимо результатів безвізу, але на сьогодні кількість перетину кордону у бік ЄС на 12% вищий. Тобто мобільність зросла", - зауважила Олена Малиновська. 

За її даними, 17% тих, хто скористався візовим режимом – ті, хто планував працевлаштування у ЄС. Трудова міграція – найбільш серйозна для України проблема, причиною  якої є низька оплата праці у нас в країні.

За словами Малиновської, основна модель міграційної поведінки – циркулярна міграція. 57% мігрантів були за кордоном менше 3 місяців. "Це значить, що ці люди мають центр інтересів в Україні", - підкреслила експертка.

Процес переорієнтації на західний напрямок прискорився в останні роки, але він існував і раніше. Польща сьогодні – основна країна для трудової міграції. За оцінками польських спеціалістів, одномоментно в країні присутні близько 700 тисяч українців.

Після війни змінилися основні регіони, з яких їдуть українці: третина мігрантів – виходці зі Східної України. Міграція помолодшала, збільшилася кількість чоловіків, каже Малиновська.

Помолодшення міграції пов’язане з тим, що дуже багато студентів стало їздити працювати в ЄС. Відповідно до законодавства Євросоюзу, власники дипломів мають 9 місяців для працевлаштування. Європа зацікавлена в молодих досвідчених спеціалістах, і це – іноземні студенти.

Зі слів начальника управління міжнародного співробітництва, зв’язків з громадськістю та ЗМІ Держслужби занятості Святослава Лешика, найбільш затребувані професії в Польщі переважно такі, що пов'язані з професійно-технічною освітою, яка добре оплачується, то ж наші працівники можуть отримати гідну зарплату.

"Другий аспект - це те, що закордоном зарплати вище. І бізнес, з яким ми також працюємо, пропонує там значно вищу зарплату. В порівнянн з продуктом, який виготовляється в Україні, за кордоном бізнес платить з собівартості набагато більше своїм працівникам, і приділяє їм більше уваги. Державна служба зайнятості відкрита до діалогу с громадськістю та міжнародними організаціями", - каже чиновник та наводить таку статистику: за 2015-17 роки: більше 3 мільйонів громадян України працюють за кордоном, з них десь 507 тисяч - у Польщі.

В свою чергу Анджей Шептицький з Інституту міжнародних студій Варшавського Університету вважає міграцію одним з найважливіших питань у двосторонніх стосунках держав-сусідів.

«Польщі потрібна українська міграція, а Україні потрібна міграція в Польщу. Безсумнівно, що українці є головною групою, що мігрує у Польщу, яка безсумнівно, є головною країною в ЄС, що їх приймає. Втім до 2014 року не менш важливим напрямком для Украіни була Росія», - нагадує експерт.

Він також робить наголос саме на циркулярному характері міграції.

«Мені здається, що таке життя наполовину – це важче, ніж нормальна міграція. Бо це перенос життя в іншу країну:  сім`я залишається в Україні, а мати їде на роботу, потім повертається. І такі умови набагато важчі, тому що українські мігранти живуть в одній квартирі по кільканадцять людей, у них нема жодних можливостей, щоб пустити тут коріння. Можливо, тут є і позитивний наслідок для України – бо українці, які не пускають коріння, більше схильні до того, щоб відправляти гроші в Україну. Бо зрозуміло, що звичайні мігранти десь за 4-5 років, відколи переїжджають, припиняють пересилати в свою рідну країну гроші. А якщо це циркулярна міграція, то обсяги переказів не падають, а лише зростають», наголошує А.Шептицький

Експерти, резюмуючи процеси міграції, підкреслюють. що вони мають позитивний вплив на економіку. Наприклад, якщо б не було трудової міграції, безробіття було б в 1,6 рази  більше, ніж зараз. 

comments powered by HyperComments