ГПУ має допитати бізнесмена Фукса стосовно статків Януковича

Четвер, 26 липня 2018, 10:15
Фкуса очікує допит ГПУ стосовно пошуків осіб, які “заважали” конфіскувати $1,5 млрд Януковича.
ГПУ має допитати бізнесмена Фукса стосовно статків Януковича

Співробітники Генеральнлї прокуратури мають намір допитати російсько-українського бізнесмена Павла Фукса у справі про сприяння злочинній організації, передає Українська правда. Відповідну повістку оприлюднили на сайті відомства. Він ній сказано, що Фукс мав би з’явитися 22 серпня на допит. Проте там не було вказано, чого саме стосується провадження. 

Проте якщо зважати на інформацію з реєстру судових рішень, провадження відкрили в травні 2017 року "за фактами сприяння невстановленими особами діяльності злочинної організації". 

Слідство вказує, що ці "невстановлені особи" здійснили спробу перешкодити спецконфіскації 1,5 мільярдів доларів "сім'ї" Віктора Януковича. 

Кіпрськими компаніями, в яких за рішенням суду конфіскували вищевказані кошти, подали апеляцію. Їх адвокати надали суду договори, згідно з якими вони мали право представляти підприємства в суді. І при цьому захисники начебто подали документи без апостилювання. 

Через це прокуратура запевняє, що договори, надані адвокатами, "можуть бути підробленими з метою сприяння учасникам злочинної організації" у перешкоджанні конфіскації грошей. 

Проте один з адвокатів Максим Коваленко в коментарі "Українській правді" розповів, що на такі цивільно-правові договори апостиль не потрібен. За його словами, захист має апостиль на підписах нотаріуса. Коваленко називає справу політично вмотивованою. 

"Їм треба було створити якусь кримінальну справу для того, щоб, я підозрюю, поставити на прослушку адвокатів, для того, щоб можна було до адвокатів застосувати негласні слідчо-розшукові дії", – припускає захисник. 

За його інформацією, в межах цього провадження затримували Михайла Саакашвілі та Северіона Дангадзе. Однак підтверджень цьому в судовому реєстрі немає. 

В Генпрокуратурі провадження та виклики Фукса не коментували. Речник відомства Андрій Лисенко розповів, що слідчий не надає інформацію про розслідування. Він лише підтвердив, що бізнесмен не прийшов на допит минулого разу, коли його викликали на 16 липня. 

Разом з тим, 11 липня після публікації першої повістки, УП направляла в ГПУ запит щодо подробиць справи. Однак відомство не дало відповідей на питання, посилаючись на те, що доступ до такої інформації є обмеженим. 

Раніше повідомлялось, що Фукс разом із нардепом-втікачем Олександром Онищенком придбали у "младоолігарха"-втікача Сергія Курченка компанію Quickpace Limited. Її активи було заморожено через нібито злочинне пошкодження. 

Як відомо, 28 березня 2017 року суд ухвалив рішення про спецконфіскацію $ 1,5 млрд Януковича і його оточення в рамках процесу проти колишнього директора компанії "Газ Україна - 2020" Аркадія Кашкіна. За даними опублікованого УП засекреченого вироку, Кашкін отримував $2000 щомісяця за участь у злочинній організації та відмиванні її доходів. 

Кашкін визнав, що став фіктивним власником однієї з компаній олігарха-втікача Сергія Курченка.  

comments powered by HyperComments