Ставлення українців до вирішення питання окупованих територій - соцопитування

Середа, 2 жовтня 2019, 18:05
Дві третини опитаних не змогли оцінити ініціативу мирного врегулювання, відому як «Формула Штайнмаєра». 23% висловилися проти цієї ідеї, 18% – підтримали її.
Ставлення українців до вирішення питання окупованих територій - соцопитування

Згідно результатів опитування, проведеного Соціологічною групою «Рейтинг» 68% опитаних вважають Росію країною-агресором відносно України. 23% – протилежної думки, 10% – не визначилися.

Ставлення до цього питання має регіональні та електоральні відмінності: якщо на Заході та у Центрі не менше 70% вважають Росію агресором, то на Півдні таких – половина, на Сході 40% (тут 47% – протилежної думки). Серед прихильників парламентських політичних сил відмінна від інших думка переважає серед симпатиків партії «Опозиційна платформа – За життя», де дві третини не вважають Росію агресором.         

Водночас більше половини опитаних підтримують невоєнні заходи з врегулювання питання окупованого Донбасу: 34% виступають за припинення військових дій і визнання цих територій тимчасово окупованими, замороження конфлікту, 23% – за надання цим територіям статусу автономії у складі України. Натомість 23% виступають за продовження військових дій до повного відновлення української влади на всьому Донбасі і лише 6% – за відділення цих територій від України.

Воєнний шлях вирішення питання має найбільшу підтримку серед мешканців Заходу країни, надання автономії окупованим територіям – на Півдні та Сході. В електоральному розрізі найбільше симпатиків автономії окупованого Донбасу серед прихильників партії Опозиційна платформа – За життя, воєнного вирішення питання – серед симпатиків Європейської Солідарності та Голосу.

Введення миротворців ООН на окуповані території Донбасу, але без російського контингенту, підтримують 55%, проти – 26%. Проведення на непідконтрольних територіях Донецької та Луганської областей місцевих виборів після здобуття контролю над всієї окупованою територією підтримують 53%, не підтримують – 19%. Проведення на непідконтрольних територіях Донецької та Луганської областей місцевих виборів під контролем ОБСЄ підтримують 43% опитаних, не підтримують – 27%.

Натомість ряд ініціатив стосовно окупованого Донбасу не користуються підтримкою серед населення. Зокрема, амністію учасників незаконних збройних формувань, які воюють на стороні т.зв. ДНР та ЛНР не підтримують 48%, підтримують – 27%. Надання права місцевим радам окупованих територій створювати загони народної міліції не підтримують 43%, підтримують – 27%. Введення миротворців ООН на окуповані території Донбасу, включно з російським контингентом не підтримують 61%, підтримують – лише 17%.

Дві третини опитаних не змогли оцінити ініціативу мирного врегулювання, відому як «Формула Штайнмаєра». 23% висловилися проти цієї ідеї, 18% – підтримали її.

Такі ініціативи, як проведення виборів на непідконтрольних територіях Донбасу за будь-яких умов, амністія учасників незаконних збройних формувань, надання права на створення загонів народної міліції мають відносно більшу підтримку у східних регіонах країни та серед прихильників партії «Опозиційна платформа – За життя». Натомість введення миротворців ООН на окуповані території Донбасу, але без російського контингенту підтримуються відносно більше мешканцями Заходу та Центру. Введення миротворців ООН з російським контингентом не мають переважної підтримки у жодному із макрорегіонів.

Аудиторія: населення України від 18 років і старше. Вибірка репрезентативна за віком, статтю, регіонами і типом поселення. Вибіркова сукупність: 2000 респондентів. Особисте формалізоване інтерв’ю (face-to-face). Помилка репрезентативності дослідження: не більше 2,2%. Терміни проведення дослідження: 21-25 вересня 2019 р.

comments powered by HyperComments