Європа попереджує: українці крушитимуть банки і скидатимуть владу

Олена Сергеєва  |  П'ятниця, 27 лютого 2009, 14:22
ЗМІ Європи в один голос говорять про наближення України до економічної безодні і загрози того, що народний гнів обрушиться на владу і банки.
Європа попереджує: українці крушитимуть банки і скидатимуть владу

Так, «Уолл Стріт Джорнал» відзначає, що «насправді ринок оцінює ризик дефолта в Україні як надзвичайно високий». Газета також наводить дані світових експертів про те, що доля проблемних кредитів для України може досягати 40 відсотків, і це вищий відсоток серед найбільших боржників.

Це видання також інформує про збільшення вірогідності того, що Київ не отримає другий транш кредиту від МВФ, і вказує, що уряд не хоче погодитися з вимогами фонду про неприпустимість грошової емісії для покриття дефіциту навіть нинішнього бюджету і не бажає з популістських міркувань йти на значне підвищення дуже дешевих комунальних тарифів в державі.

Глава Всесвітнього банку Роберт Зеллік заявив в інтерв'ю німецькій «Зюддойче Цайтунг», що для порятунку лише фінансових систем Росії, України і Туреччини необхідні зовнішні кредити в розмірі близько 80 мільярдів доларів, а для країн Центральної і Східної Европи «у вужчому сенсі» – плюс ще 40–45 мільярдів доларів.

Зеллік також відзначив в розмові з німецьким виданням, що навіть Міжнародний валютний фонд, Європейський банк реконструкції і розвитку і Європейський інвестиційний банк не мають таких грошей, і без допомоги західноєвропейських держав тут не обійтися. Інакше, на думку Зелліка, «буде велика трагедія, якщо Європа знову розділиться на дві частини», що може статися з перекриттям «фінансових кранів» для порятунку слабших країн сильнішими. Зеллік також повідомив, що деякі з «великих банків західних країн вже вивели свої гроші зі Східної Європи».

Британська «Файненшел Таймз» дає прогноз можливих наслідків фінансової кризи для країн Центральної і Східної Європи і відзначає, що йдеться не лише про економічний розвиток цих країн, але і про політичну стабільність, тому що є небезпека, що народи деяких з цих держав направлять свій гнів на уряди «реформістів, транснаціональні компанії і банки».

До країн з таким ризиком «Файненшел Таймз» відносить Україну, Латвію і Болгарію. Газета також не виключає у зв'язку з цим проявів «правого екстремізму» в країнах політичного ризику на Сході Европи.

У іншій британській газеті – «Гардіан» – вказується на те, що ЄС фактично нічого не робить для того, щоб загасити фінансову пожежу на Сході Європи. Стаття наводить слова експерта Центру європейських реформ Катінки Бариш, яка вважає, що саме західні країни вивели свого часу Східну Европу на шлях лібералізації, відвертості, інвестицій, нових банків, а зараз «залишили ці країни незахищеними». У коментарі висловлена думка про те, що ця криза «поставила під питання саме майбутнє об'єднаної Європи.

Нагадаємо, що в середині лютого глави мінфінів і центробанків країн Великої сімки (G7) спільно обговорювали шляхи виходу зі світової економічної кризи.
 

comments powered by HyperComments