Світ очікує ще одна глобальна криза

Понеділок, 2 березня 2009, 14:28
За прогнозами експертів, за п'ять років світове співтовариство осягне нова глобальна економічна криза. Цього разу – нафтова.
Світ очікує ще одна глобальна криза

Відповідно до розрахунків експертів Міжнародного енергетичного агентства (МЕА), в 2013 наскочить чергова криза, пов'язана з дефіцитом нафти.

«Криза, що насувається, по своїх масштабах може перевершити нинішню», – вважає директор МЕА Нобуо Танака. Причина можливої кризи криється в тому, що великі нафтові концерни в цей час припиняють інвестиції в проекти з розробки нових родовищ.

Загострення ситуації, згідно МЕА, можна чекати до 2013 року, оскільки можливості нафтового видобутку на планеті з кожним роком скорочуються, а резервні запаси тануть. Результати дослідження МЕА свідчать, що на 580 з 800 великих нафтових родовищ обсяги видобутку нафти постійно скорочуються.

У випадку виникнення дефіциту нафти, на думку експертів, ціна на неї може перевершити рекордні показники літа 2008 року й піднятися до $200 за барель. Нагадаємо, під час торгів на Української міжбанківській валютній біржі українська нафта подешевшала наприкінці 2008 року на 57.6% – до 1450.16 грн./т.

Тому, підкреслив Танака, нафтові концерни повинні продовжувати вкладати капітал у нові проекти. На цей момент нафтовидобуваючі країни скорочують видобуток нафти через недостатній попит.

Тим часом експерти МЕА очікують підйом світової економіки, а разом з нею і попиту на нафту, вже в 2010 році. У випадку виникнення дефіциту нафти ціни на неї будуть стрімко зростати, що у свою чергу може прискорити темпи інфляції й привести до нової стагнації у світовій економіці.

Крім того, голова МЕА відзначив, що індустріальним державам треба радикальним образом змінити свою енергетичну політику. На думку Нобуо Танака, не можна через економічну кризу припиняти інвестиції в дослідження відновлюваних джерел енергії й атомної енергетики.

Нагадаємо, сьогодні ціна на бензин на харківських заправленнях незначно знизилася, і за прогнозами експертів найближчим часом ріст цін на світлі нафтопродукти не очікується.

Тим часом, за період з вересня 2008 року до кінця лютого 2009-го українська гривня знецінилася на 50%, очоливши тим самим рейтинг європейських валют, що найбільше знецінилися за останні шість місяців. Масова девальвація східноєвропейських валют свідчить про відтік капіталу з регіону. І ця тенденція в 2009 році буде набирати оберти.
 

comments powered by HyperComments