У Москві вилучають українські книжки

Ліна Кажан  |  Субота, 25 грудня 2010, 14:58
Цього тижня міліціянти ввійшли до «Бібліотеки української літератури» в Москві. Там було проведено дев`ятигодинний обшук.
У Москві вилучають українські книжки

Вилучено близько п`ятдесяти книг про митрополита Андрея Шептицького, ОУН-УПА, помаранчеву революцію та діяльність руху «Пора». Не залишила міліція поза увагою і періодику. Підшивки газет «Шлях перемоги» (ОУН-Бандерівська), «Українське слово» (ОУН-Мельниківська) та «Нація і держава» (КУН), «Національна безпека України» та ін. також було забрано «для дослідження».

За словами директора бібліотеки, вилучення провів відділ з боротьби з екстремізмом МВС Росії. Всі матеріали направлено до інституту мовознавства на психолого-лінгвістичну експертизу. Прокуратура порушила справу проти співробітників бібліотеки. Їх звинувачено в розповсюдженні націоналістичної літератури антиросійського спрямування. Найближчим часом посол України приїде до бібліотеки особисто для розв'язання проблеми.

Згідно ст. 13 федерального закону Російської Федерації «О противодействии экстремистской деятельности», екстремістською літературою є тільки та, що перелічена на офіційному сайті Міністерства юстиції РФ. Жодна з вилучених газет або книжок не наведена в списку сайту. Отже, екстремістського змісту там немає.

Що ж до націоналізму. Україна є незалежною державою. Кожен українець любить свою Батьківщину. І це цілком нормально. Наш народ знає свій рід і родовід, пам`ятає та шанує свої традиції, добре знає історію. Росія – це окрема країна. Шлях розвитку в неї інший. Ми поважаємо її традиції. Загальновідомим фактом є те, що Росія завжди бажала мати Україну в своєму складі, а українців як представників окремого етносу навіть не розглядала. Вже близько двадцяти років Україна – незалежна держава. Кожен українець – патріот своєї вітчизни. Як, вірогідно, і росіяни – патріоти Росії. Ми – нація. Ми хочемо розмовляти українською та читати українську літературу. Україна не забороняє росіянам читати їхні книжки. Навіть не зважаючи на те, що більшість історичних подій вони висвітлюють, скажімо так, суб`єктивно. Чому ж тоді вони чинять так з нами? Чи це перший і останній обшук української бібліотеки? Питання залишається відкритим.

comments powered by HyperComments