У Гондурасі уряд ефективніший нашого, а в Молдові - демократичніший

Четвер, 30 грудня 2010, 16:05
Україна в 2010 р. демонструє швидке падіння всіх показників демократії. Росія відстає від нас на 40 пунктів, якщо українцям від того легше.
У Гондурасі уряд ефективніший нашого, а в Молдові - демократичніший

У рейтингу демократій країн світу Democracy Index-2010, складеному журналом The Economist, Україна посіла 67-ме місце, тобто спустилася аж на 14 пунктів униз, порівнюючи з 2008 роком (53-є місце), повідомляє NEWSru.ua.
Автори дослідження вважають, що "демократичні досягнення, які відбулися внаслідок Помаранчевої революції, зараз загрожені".
В Україні зафіксовано найбільший регрес у демократії з-поміж усіх країн Європи, вона посідає "почесне" сьоме місце серед країн світу, в яких спостерігається найбільший занепад демократії, - після Мадагаскару, Фіджі, Ірану, Ефіопії, Єгипту та Гамбії.
 Також за підсумками 2010 року Україна втратила неформальний статус "кращої серед гірших" на пострадянському просторі, пропустивши вперед Молдову, яка посіла в рейтингу 65-те місце.
Найбільше погіршали показники України в категоріях "функціонування уряду", "виборчий процес і плюралізм", "політична культура" та "участь у політичному процесі". Зокрема, за показником "ефективність функціонування уряду"  Україна у своїй групі країн перебуває на рівні Гани, Домініканської Республіки, Філіппін та Перу і поступається таким країнам, як Лесото, Малі, Намібія, Папуа Нова Гвінея, Монголія, Сурінам, Ямайка.
 На думку дослідників, ефективніше, ніж український уряд, діяли навіть уряди країн, які входять до "нижчої" категорії  так званих "гібридних режимів" (такі, де вибори проводяться під контролем влади, а цивільних свобод дотримуються частково), зокрема, Гондурас, Бангладеш, Камбоджа, Замбія і Малаві. Перше місце в розділі країн з "гібридним режимом" посідає Гонконг, а закриває даний список Ірак. 
 Росія посіла 107-ме місце з демократичності, розташувавшись між Киргизстаном і Непалом. При цьому для того, щоб стати країною з "авторитарним режимом", Росії потрібно спуститися лише на п'ять позицій. 
Democracy Index-2010 підготовлено фахівцями Economist Intelligence Unit - аналітичного підрозділу, який входить до групи журналу The Economist. Ситуація в країнах оцінювалася за станом на листопад 2010 року.
 

comments powered by HyperComments