Наступного тижня почнеться Великий Піст

Жанна Титаренко  |  П'ятниця, 4 березня 2011, 17:29
Мабуть, усі знають, що в ці дні не можна споживати їжу тваринного походження. Але крім цього, у цей період забороняється вінчатися, пиячити, палити і за всі інші гріхи треба нести значно більшу відповідальність.
Наступного тижня почнеться Великий Піст

Така традиція виникала в різних частинах світу не залежно від релігії. Нині, християни, як і мусульмани, як і буддисти, намагаються певний проміжок часу обмежувати себе не лише в споживанні м’яса чи молока, а й від всіляких розкошів та надмірних веселощів.

За мусульманським віросповіданням, піст Рамазан є набагато жорсткішим, оскільки вірні цього напрямку взагалі вдень не мають права нічого їсти. Робити це можна лише після заходу сонця і в невеликих кількостях, причому, споживати треба лише дешевий харч.

Буддисти вважають, що продукти тваринництва мають негативну чакру (ауру) і тому треба уникати їх споживання, бо в іншому випадку це тягне за собою накопичення негативної енергії, яка в свою чергу потім штовхає людину на здійснення гріха.

Звісно, що вагітні жінки, або люди, які страждають від різних захворювань можуть їсти м’ясо, молоко тощо, але від збільшеної відповідальності за інші гріхи, вони не звільняються.

В Україні, постів дотримується не значна частина населення. І дехто це робить зовсім не з релігійних міркувань, а, наприклад, щоб схуднути і покращити свою фігуру чи заощадити на харчуванні певну суму грошей. Але ті люди, які дійсно дотримуються постів, і не лише в плані їжі, відчувають покращення самопочуття.

Піст потрібен і для того, щоб люди могли краще розуміти голодуючих і бідних та допомагати їм.

Повертаючись до Східного світу, хочу звернути увагу на те, що за недотримання всіх вимог в період посту Рамазан, мусульмани мають сплачувати великі штрафи і данину бідним. Наприклад, мусульмани, що мешкають на території Танзанії, за паління у міст мають роздати малозабезпеченим сім’ям щонайменше 20 кілограмів найкращого рису. Приховати цю звичку дуже важко, а якщо не віддати рис бідним, то можна потрапити у величезний конфлікт і отримати фізичне покарання.

У християн такого звичаю немає. Але дотримання посту забезпечує духовні потреби вірних.

То якого б віросповідання не був наш читач, радимо спробувати у цей період дотримуватись, хоча б духовного посту, тобто не сквернословити, не вживати алкоголь, менше палити, або взагалі залишити цю звичку, і Ви обов’язково відчуєте якісь позитивні зміни.

comments powered by HyperComments