Електоральний вибух "Фукусіми": Правляча коаліція Німеччини пала першою політичною жертвою японської аварії

Понеділок, 28 березня 2011, 17:50
Атомна катастрофа в Японії таки радикально вплинула на настрої німецьких виборців. Партія Зелених, яка вимагає негайного закриття всіх АЕС, в кілька разів збільшила число прихильників на місцевих виборах одразу в трьох землях Німеччини – на виборах до ландтагів земель Баден-Вюртемберг та Рейнланд- Пфальц і на комунальних виборах у землі Гессен.
Електоральний вибух "Фукусіми": Правляча коаліція Німеччини пала першою політичною жертвою японської аварії

Найрадикальніші зміни очікуються після виборів у традиційному форпості консерваторів – землі Баден-Вюртемберг. Після того, як 58 років поспіль нею керували християнські демократи, почасти в коаліції з лібералами, влада переходить до рук зелено-червоної коаліції з партії Зелених і Соціал-демократичної партії. Досвід червоно-зелених коаліцій у Німеччині вже, зокрема й на державному рівні. Утім зелено-червона верхівка у землі, та ще й такій консервативній, як Баден-Вюртемберг, – справжня історична сенсація.

Перший «зелений» прем’єр

За результатами виборів до ландтагу, партія Зелених стала другою за кількістю прихильників політичної силою в Баден-Вюртемберзі, подвоївши свій попередній результат і отримавши понад 24 відсотки голосів виборців. Християнсько-демократичний союз залишився найсильнішою партією в землі (39 % голосів), однак цього результату замало для того, щоб створити уряд. Натомість зелені, разом із соціал-демократами (понад 23% голосів) можуть сформувати більшість у парламенті в Вінфрід Кречманн стане першим очільником земельного уряду від Зелених
Штутгарті на наступні 5 років. Вінфрід Кречманн стане першим очільником земельного уряду від Зелених

Варто зазначити, що цього разу на вибори прийшло куди більше людей, адже проголосували понад 66 відсотків виборців проти 53 відсотків на минулих виборах. У результаті все виглядає на те, що вперше в історії ФРН земельний уряд очолить прем’єр-міністр від партії Зелених. Очевидно, цим політиком стане 62-річний Вінфрід Кречманн, який уже заявив, що в землі Баден-Вюртемберг відбудеться «зміна політики». Такі радикальні перетворення у внутрішній політиці Німеччини експерти пояснюють впливом атомної катастрофи в Японії. Німецькі виборці не схвалюють симпатії консерваторів до «мирного атому», тому віддали таку перевагу Зеленим, які вимагають негайного закриття всіх АЕС.

Інші зелені перемоги

«Антиатомне» кредо партії Зелених призвело також до того, що на виборах до ландтагу в іншій німецькій землі - Рейнланд-Пфальц ця партія отримала втричі більше голосів, ніж на попередніх виборах (результат –15,4%). Щоправда, в цій землі мова після виборів іде про червоно-зелену урядову коаліцію, бо соціал-демократи вийшли з голосування найсильнішої політичною силою (35,7%). Також під час комунальних виборів у землі Гессен зелені отримали значно більше голосів, ніж у попередні роки.

«Зелена революція», що відбулася у внутрішній політиці Німеччини на вихідних, матиме вплив і на політику в Берліні. І християнські демократи, і ліберали, які нині правлять в країні, зазнали в ході цих виборів сильної поразки. Поки офіційної реакції від канцлера та її заступника ще не було. Однак відомо, що Анґела Меркель і Ґідо Вестервелле провели увечері в неділю зустріч, на якій, очевидно, йшлося про аналіз ситуації після земельних виборів.
 

comments powered by HyperComments