36-річна Атіфете Яхьяга стала першою жінкою-президентом Косова і третім за рахунком главою республіки з вересня 2010

Четвер, 7 квітня 2011, 12:25
Парламент Косова обрав новим президентом країни А. Яхьягу, яка до виборів працювала в управлінні поліції. За неї проголосували 80 із 100 парламентаріїв.
36-річна Атіфете Яхьяга стала першою жінкою-президентом Косова і третім за рахунком главою республіки з вересня 2010

36-річна Яхьяга стала першою жінкою-президентом Косова і третім за рахунком главою республіки з вересня 2010.

Попередній президент Беджет Паццолі пішов у відставку через декілька тижнів після свого обрання парламентом, оскільки Конституційний Суд Косова постановив, що вибори в лютому відбулися з порушеннями.

Атіфете Ях’яга буде виконувати обов’язки глави держави лише декілька місяців – до внесення змін у Конституцію, що передбачають прямі вибори президента народом з 2012 року.

Новообраний президент Косово народилася 20 квітня 1975 року в місті Джаковіца в Косово. Здобула юридичну освіту в Пріштіні, потім навчалася в університеті Манчестера (Великобританія). Яхьяга вважається одним з найбільш професійних поліцейських нинішнього Косово.

Вона проходила підготовку з питань європейської безпеки в Центрі "Джорджа Маршалла" у Німеччині, а також у Національній академії ФБР у США.  Як курсантка-відмінниця зустрічалася з колишнім президентом США Джорджем Бушем.

comments powered by HyperComments