Законодавчі новації в Польщі: для людей - мінус 200 довідок, для бюджету - плюс 6 мільярдів злотих

Середа, 27 квітня 2011, 22:57
Польща зменшує бюрократичний тиск на своїх громадян. В країні набуває чинності пакет законодавчих змін, що заощадить гроші й нерви пересічних поляків, зокрема підприємців. Тепер державні установи не вимагатимуть від них цілої низки довідок із печатками. Згідно з оновленим законодавством, поляки самі декларуватимуть відповідну інформацію. Польська влада твердить, що більша довіра до своїх громадян державі економічно вигідна, адже вона стимулює розвиток підприємництва.
Законодавчі новації в Польщі: для людей - мінус 200 довідок, для бюджету - плюс 6 мільярдів злотих

Передбачаєть, що поляки не стоятимуть у чергах за довідками й не бігатимуть від установи до установи, збираючи різноманітні адміністративно затверджені папірці. Вже через два місяці перелік польських довідок, які необхідно підтверджувати в державних установах, скоротиться більш ніж на 200 назв. Натомість поляки самі повідомлятимуть державні установи про свій майновий стан, або ж родинну ситуацію й стверджуватимуть правдивість даних власним підписом.

Окрім цього, державні установи не вимагатимуть від громадян оригіналів цілої низки документів, скажімо про освіту, чи сімейний стан, достатньо буде ксерокопії.

Такі революційні зміни передбачені так званим законом про дерегуляцію, щойно підписаним президентом Польщі Броніславом Коморовським. Головне завдання цього закону – обмежити бюрократію й полегшити життя пересічних громадян.

«Ми замінили довідку декларацією. Скажімо, навіщо для отримання стипендії чи соціальної допомоги по два-три рази ходити до кількох державних установ? Тепер людина зможе сама поінформувати відповідну установу про рівень своїх доходів», – каже заступник міністра економіки Польщі Мєчислав Каспжак.

Запроваджені у Польщі зміни спрямовані зокрема й на те, щоб спростити процедуру реєстрації та ведення бізнесу. Відповідно до закону про дерегуляцію, фірму можна буде зареєструвати без жодного папірця. Уся реєстраційна процедура відбуватиметься в інтернеті.

Президент Польщі Броніслав Коморовський, підписуючи дерегуляційний закон, зокрема зазначив: «Податкові адміністрації та інші установи видаватимуть на 8 мільйонів менше різноманітних довідок, що сьогодні є мукою для всіх, хто намагається розпочати власний бізнес, або ж полагодити якісь інші справи».

За словами президента Броніслава Коморовського, на одних тільки платних довідках громадяни Польщі заощадять понад 6 мільярдів злотих, тобто півтора мільярда євро. Водночас польський президент твердить, що підписаний ним закон заохочуватиме поляків до підприємницької діяльності. Він обіцяє, що влада продовжуватиме заходи, спрямовані на обмеження бюрократії. В цілому, щоб скасувати дві сотні довідок та полегшити процедуру реєстрації підприємства, польським законодавцям довелося внести зміни до 77 законів.

Як же контролюватимуть дійсність тієї чи іншої довідки? Польська держава робить ставку на свідомість своїх громадян. Декларуючи якісь дані у державній установі, поляки знають, що за неправдиву інформацію можуть бути суворо покарані.
 

comments powered by HyperComments