Шотландські націоналісти перемогли на виборах та обіцяють країні незалежність

Понеділок, 9 травня 2011, 15:05
Національній партії Шотландії (Scottish National Party, SNP), яка виступає за відділення від Сполученого Королівства, вперше в своїй історії вдалося здобути більшість місць на виборах до шотландського парламенту.
Шотландські націоналісти перемогли на виборах та обіцяють країні незалежність

До цього створеним 1999 року парламентом керували коаліції лейбористів і ліберал-демократов. Тепер Шотландська національна партія набрала 69 місць. На другому місці лейбористи, які втратили сім депутатських мандатів і одержали 37, далі - консерватори з 15 мандатами. Найбільшим провалом вибори обернулися для ліберал-демократів, які втратили 12 місць і тепер в шотландському парламенті мають тільки п`ятьох депутатів.

 Лідер націоналістів Салмонд назвав голосування історичним. Як очікується, в найближчі п`ять років він винесе питання про незалежність Шотландії на всенародний референдум.

"Жителі Шотландії знову довіряють нам, і ми повинні довіряти людям. Саме тому в це скликання парламенту ми проведемо референдум і довіримо людям Шотландії самим визначати їх конституційне майбутнє", - цитує РІА "Новини".

 

comments powered by HyperComments