Чехія: наче такі ж мери, ті ж самі будинки, проте новини як з інопланетного життя

Середа, 11 травня 2011, 13:10
Чеська Республіка - практично сусідня держава, що має безліч подібного до нашого: досвід життя в чужих державах, окупацій, національного відродження, комуністичних манівців тощо. Проте дві новини з травневої Чехії примушують замислитись: або українці, або чехи належать до позаземної цивілізації. Важно повірити, що на відстані якихось 500-600 км виникають такі діаметрально різні ситуації.
Чехія: наче такі ж мери, ті ж самі будинки, проте новини як з інопланетного життя

Перша новина має суто соціальний вимір: Міністерство місцевого розвитку Чехії схвалило рішення відремонтувати за державний кошт понад 30 тисяч квартир, фасадів та під'їздів у панельних будинках.  По всій країні ремонт буде виконано в межах державної програми "Нові панельні будинки", мета якої - "осучаснити" панельні мікрорайони, побудовані в часи соціалізму. Держава профінансує ремонт будинків, які перебувають не лише в державній, але й кооперативній та приватній власності. "Адже чимало приватних власників квартир просто не мають грошей, щоби модернізувати власні помешкання" - повідомляє "Радіо Прага".

  Інша новина має кримінальне забарвлення, проте вельми показова. Ввечері 6 травня у мера міста Пльзень на заході Чехії, угнали автомобіль. Мер Мартин Бакса разом з послом США  відвідував пльзенську синагогу, яку вважають найбільшою в Центральній Європі. З'ясувалось, що мер залишив ключі в автомобілі. Пізніше він заявив, що не очікував такого знахабнілого вчинку від співгромадян і розраховував на їх добропорядність. Показовим є те, що легковик мера найбільшого міста західної Чехії називається  "Шкода", яка аж ніяк не належить до найдорожчих авто. Можна  припустити, що стая особистих охоронців та водіїв мера також не супроводжує.

 

ТЕГИ: чехія, мер
comments powered by HyperComments