Політична незграбність Партії регіонів дратує навіть її союзників у Європарламенті

Середа, 13 липня 2011, 11:19
Групи Європарламенту погодили проект резолюції, який містить жорстку критику і звинувачення на адресу Києва. Як пише «Коммерсантъ-Украина» в статті «Рівняння на право», документ схвалила і група соціал-демократів, яка до цього часу виконувала роль адвоката Партії регіонів.
Політична незграбність Партії регіонів дратує навіть її союзників у Європарламенті

 

За підсумками міжфракційних переговорів був узгоджений компромісний документ. Його підписали фракції, які контролюють 80 % голосів у Європарламенті, в тому числі Європейська народна партія і соціал-демократи. За основу прийнято проект, написаний прихильниками Юлії Тимошенко, при цьому група СД відмовилася від більшості своїх пропозицій.

У проекті резолюції констатується, що в Україні "не втілені в життя принципи верховенства закону при розслідуванні кримінальних справ, в тому числі принцип чесного, неупередженого і незалежного судового процесу".

Газета зазначає, що до цього часу група СД була лобістом позиції Партії регіонів при розгляді питань, що стосуються України. Зокрема, за її сприяння було пом'якшено більшість претензій в резолюції щодо України в листопаді минулого року. Експерти вважають, що соціал-демократи були змушені підтримати критику Києва, побоюючись іміджевих втрат у Європі.

"Це дуже поганий сигнал для Партії регіонів. Ситуація в країні погіршилася настільки, що партнери ПР не вважають можливим активно підтримувати її на європейській арені", - зазначає глава громадської експертної ради при українській частині комітету зі співробітництва Україна та ЄС Олег Рибачук.

На його думку, переломний момент у ставленні європейців до Києва настав після Нового року і був пов'язаний з активізацією розслідування справ Юлії Тимошенко і Юрія Луценка. "Але влада ще може повернути колишню підтримку європейців, якщо перегляне ставлення до опозиції", - додав експерт.

comments powered by HyperComments