Полегшити, пом'якшити, прискорити - Польща готує новий закон про статус іноземців. Країні бракує працівників та платників податків

Понеділок, 22 серпня 2011, 06:31
Проект закону про аболіцію ухвалив Сейм, після його затвердження в Сенаті та підписання президентом Польщі він набуде чинності з початком нового року. Правом на легалізації перебування в країні можна буде скористатися в період від 1 січня до кінця червня 2012 року.
Полегшити, пом'якшити, прискорити - Польща готує новий закон про статус іноземців. Країні бракує працівників та платників податків

Проект закону про iноземцiв та аболіція – 2012  (від латинського abolitio - знищення, скасування; в данному випадку - скасування деяких обмежень та легалізація іммігрантів)

 
У два рази скорочується час видачі дозволу на тимчасове проживання, натомість максимальний термін, на який цей дозвіл видається, збільшено в півтора рази (відтепер це вже не два, а три роки); можливим буде отримання відразу двох дозволів (на працю й на проживання) – ці та інші зміни передбачає проект нового закону про іноземців, який у вівторок 16 серпня схвалила Рада Міністрів Польщі.

Речник Управління у справах іноземців Ева Пєхота вважає, що новий закон буде значно сприятливіший для іноземців: Проект передбачає численні полегшення для іноземців, що мешкають у Польщі, зокрема й тих, хто хоче легалізувати своє перебування в нашій країні. Між іншим запропоновано продовження максимального терміну, на який іноземець може отримати тимчасовий дозвіл на проживання. Досі це було 2 роки, тепер – 3.

Крім того вводяться нові розв’язання для студентів: першокурсники отримають дозвіл на тимчасове проживання терміном на рік і три місяці – це дасть можливість доздавати борги за літній семестр, щоб перейти на другий курс, а студенти другого й вищих курсів отримають дозвіл на два роки. А вже після закінчення навчання випускники можуть розраховувати на тимчасовий дозвіл на проживання протягом року з метою знайдення роботи в Польщі.

Полегшення торкнуться й заробітчан, зазначає речник Управління до справ іноземців:
Дозвіл на працю й проживання буде одним документом, котрий іноземець зможе оформити в одному управлінні, а не в різних, як було досі, коли треба було ходити від однієї інстанції до іншої, збирати довідки й підтвердження. Тепер це буде одна процедура.

Змінюється й сама процедура отримання дозволу на проживання – вказує Єва Пєхота: Іноземець, що хоче продовжити своє перебування на території Польщі, може подати заяву в будь-який момент, доки він легально перебуває в країні. Досі існувало обмеження: документи можна було подати за 45 днів до закінчення дії чинного дозволу на проживання чи візи. Ба, більше, прискорено й бюрократичні процедури, між іншим час розгляду заяви про продовження дозволу на тимчасове проживання. Досі це було 30 днів, відтепер буде 15. Отже, буде швидше.

 Суттєво пом’якшується й процедура видворення нелегальних мігрантів із Польщі, вважає речник Єва Пєхота: Будуть також зміни в процедурі добровільного повернення до країн походження іноземців. Термін, у який іноземець мусить залишити територію Польщі, становитиме від 7 до 30 днів, одначе з різних причин, наприклад, якщо іноземець хотітиме залагодити в Польщі якісь особисті справи, цей термін можна буде продовжити навіть до року. Рішення про обов’язкове повернення, як і дотепер, міститиме заборону повторного в’їзду на територію Польщі та інших шенгенівських країн протягом певного часу. У паспорт, як і досі, ставитиметься спеціальна печатка – в поточній мові звана «міськом» – отож тепер цей «місєк» означатиме заборону на в’їзд від 6 місяців до 5 років. Досі ж термін заборони на 5 років надавався всім, тепер він визначається індивідуально й може бути значно коротшим – скажімо, півроку. Мало того, якщо іноземець вчасно виконає перше рішення про виїзд із Польщі, його ім’я не буде внесене в список небажаних осіб.

www.migraceonline.cz

Серед законопроектів, котрі приймаються останнім часом у Польщі, важливе місце посідає закон про аболіцію, що стосуватиметься осіб, які без перерви перебувають у Польщі з 20 грудня 2007 року, тобто з моменту входження Польщі в зону Шенген. Мирон Сич – заступник голови сеймової Комісії у справах національних меншин, що лобіювала цей закон, – вказує, що згідно з інформацією різних джерел на території Польщі нелегально перебуває від 200 до 500 тисяч іноземців, і в більшості це українці. Ці люди мають величезні життєві проблеми, а держава не має прибутків від їхньої праці, адже вони не можуть платити податків.

Умови, на яких проводитиметься нова аболіція, суттєво відрізняються від умов двох попередніх аболіцій, проведених 2003 та 2007 року. Скористатися нею зможе значно більша кількість осіб.

Пйотр Бистріанін, правник фундації «Ocalenie»: Дотеперішні аболіції мали той мінус, що там було багато різних вимог, котрі мусили виконати іноземці, щоб легалізувати свій статус. Між іншим, вони повинні були довести, що перебували весь час у Польщі, а також переконати чиновників, що зможуть в стані утримати себе протягом найближчого часу, мають сприятливі житлові умови тощо. За новими умовами іноземець не мусить доводити, що перебував у Польщі, достатньо буде того, що немає даних, які суперечать цьому факту (на приклад, печаток у паспорті). Не треба буде доводити, що іноземець має достатнє матеріальне забезпечення, що в нього є житло, медичне обслуговування тощо. Мало того, особи, які скористаються аболіцією, отримають дозвіл на проживання й право на працю в Польщі протягом найближчих двох років.

 

comments powered by HyperComments