Узбекистан зриває візит "політично короткозорого та зарозумілого" Патріарха Кирила

Субота, 15 жовтня 2011, 14:49
Запланований на 2-3 листопада цього року візит до Ташкенту Патріарха Московського та всієї Русі Кирила з нагоди святкування 140-річчя Ташкентської та Середньоазійської епархії, не відбудеться.
Узбекистан зриває візит "політично короткозорого та зарозумілого" Патріарха Кирила

Про це повідомляє узбекський  сайт UzMetronom з посиланням на власні "надійні" джерела. На думку видання, головною причиною неготовності республіки прийняти патріарха є те, що Кирил навіть не спромігся проінформувати Узбекистан про своє нещодавнє рішення перетворити місцеву епархію на митрополичий округ РПЦ . Крім того, "Патріарх не узгодив з політичним керівництвом Узбекистана призначення Вікентія митрополитом Ташкентським та Узбекистанським замість отримавшего нове місце служби митрополита Володимира".

"Зрозуміло. що держава відділена від церкви і формально церква не зобов'язана координувати свої дії, включно з кадровими призначеннями, з представниками світської влади. Проте елементарна логіка підказує, що в данному випадку Кирил, який раніше керував зовнішніми відносинами Російської православної церкви, просто знехтував звичним у таких випадках етикетом та дипломатичною ввічливістю".

Відповідно, повідомляє сайт, новий митрополит зараз зіткнувся з проблемами в реєстрації нового церковно-адміністративного утворення, створеного на базі Ташкентської та Середньоазійськой епархії (аналогічна ситуація виникла і в сусідній Киргизії).

"Навряд чи Патріарх Московський та всієї Русі Кирилл передбачав, що його політична короткозорість і сановна зарозумілість можуть в кращому  випадку зіпсувати урочистості з нагоди 140-річчя присутності в Середній Азії російської православної церкви, заплановані в Ташкенті, в гіршому - взагалі зробити їх сугубо камерними. І це при тому, що попередній митрополит Ташкентський та Середньоазійський Володимир, користувався абсолютною і безумовною підтримкою президента Узбекистану Іслама Карімова, - підсумовує головний редактор узбекського видання UzMetronom, яке за данними "ИА REGNUM", близьке до спеціальних служб Узбекистану.

comments powered by HyperComments