Потужний виступ опозиції в Росії: за свою волю, на свої гроші

Субота, 24 грудня 2011, 14:45
На проспекті Сахарова в Москві відбувається запланований мітинг незгодних з результатами парламентських виборів 4 рудня. Серед тих, хто виступив зі сцени - опозиціонери Боріс Нємцов, Ґріґорій Явлінскій, Міхаіл Касьянов та Владімір Рижков, блогер Алєксєй Навальний, письменник Боріс Акунін, колишній міністр фінансів Росії Алєксєй Кудрін.
Потужний виступ опозиції в Росії: за свою волю, на свої гроші

Екс-міністр запропонував через рік провести дострокові вибори до Держдуми. "Необхідно провести дострокові вибори, прийняти нове законодавство про вибори, зареєструвати ті партії, які не були зареєстровані. На все це може знадобитися мінімум рік", - сказав пан Кудрін журналістам.

Опозиціонер і чемпіон світу з шахів Гаррі Каспаров сказав, виступаючи зі сцени, що постійні обіцянки влади про "відлигу" - "це така наша традиція". "Така відлига потім постійно змінюється заморозками. Наступного року, я не сумніваюся, ми зможемо домогтися нормального політичного клімату, коли після російської зими настане справжня весна - весна політична", - сказав він.

У метро роздають білі стрічки і кульки - символіку протестувальників, а також свистки і анкети для охочих стати спостерігачами на президентських виборах 4 березня.

В суботу, 24 грудня, мітинги протесту під спільним гаслом "За чесні вибори" відбуваються в десятках російських міст. За даними сайту, створеного організаторами мітингу, акції заплановані у понад сотні населених пунктів.

 У Москві влада погодила проведення заходу за участю 50 тисяч осіб. Свою участь у мітингу в мережі Facebook підтвердили понад 52 тисячі людей. Деякі спостерігачи оцінюють число присутніх  у  80 і більше тисяч людей.

Тим часом уже завершилися акції у Владивостоці та Хабаровську. Ще два мітинги відбуваються в Барнаулі - один з них не узгоджений з владою.

В організації московського мітингу на проспекті Сахарова взяли участь практично всі опозиційні групи Росії, а також громадські рухи і окремі люди, які не відносять себе до жодних політичних течій.

Незважаючи на те, що під час обговорення подробиць мітингу виникало чимало суперечок з будь-яких питань (від списку промовців до способів проведення інтернет-голосувань), до вечора п'ятниці більшість суперечок вдалося залагодити.

Блогер А. Навальний, якого після мітингу на Чистих прудах арештували на 15 діб, став одним з тих, хто забезпечив діалог між усіма сторонами. Навальний лідирує в списку людей, яким більшість інтернет-користувачів неодмінно хотіли б надати слово під час мітингу в суботу.

Фото: www.novayagazeta.ru

Гроші на оплату сцени, звукового обладнання, освітлення та інші організаційні витрати зібрали через пожертви. Як повідомила в п'ятницю журналістка Ольга Романова, якій оргкомітет "За чесні вибори" довірив контроль над спеціально створеним рахунком, на нього надійшло 4 мільйони рублів (близько мільйона гривень) і гроші "продовжують надходити". За словами пані Романової, ці кошти надійшли внаслідок приблизно чотирьох тисяч транзакцій. При цьому середній розмір переказу склав 1000 рублів (250 гривень).

comments powered by HyperComments