Українці для Чехії - справжній скарб. Вони подарували Празі півтонни срібла

П'ятниця, 10 лютого 2012, 00:47
Ще в листопаді 2008 року троє українців-будівельників під час реконструкції одного з будинків у столиці Чехії знайшли великий срібний скарб. Вони передали його міській владі.
Українці для Чехії - справжній скарб. Вони подарували Празі півтонни срібла

Тоді одразу був оголошений  пошук власників срібла, а цінна знахідка тимчасово зберігалась в Музеї Праги. Минуло понад три роки і жодні претенденти на володіння скарбом не заявили про себе. Тому 7 лютого ухвалили передачу цінностей до музею чеської столиці.

Водночас,  адміністрація Праги вирішила виплатити чесним українцям винагороду: по 200 тисяч крон (8000 євро).

 Розповідає куратор Музею Праги  Павла Статникова:

 - Скарб  був найдений у будинку, розташованому в п'ятому празькому районі Коширже. Швидше за все, він був власністю майстерні з обробки срібла, яка працювала в цьому районі.

 Скарб містив  підсвічники, столове срібло, прикраси, келихи, тарілки і велику колекцію монет від празьких грошей часів правління Вацлава IV та Владислава Ягеллона, пруських толарів і російських царських рублів  до грошових  знаків періоду Першої Чехословацької республіки. 95% скарбу - це срібло, є також мельхіор та інші метали. Монет - понад тисячу. Загальна вага знахідки - майже півтонни.

Фото: ЧТК

Ймовірно, власниками срібла були майстри-ювеліри, яких обставини змусили емігрувати після Другої світової війни (частину скарбу було загорнуто в газету від 1947 року. А з початку 1948-го, як відомо, до влади в країні прийшли комуністи).

Співробітники музею припускають, що аналіз предметів зі скарбу забере близько двох років, після чого вони стануть доступними експонатами. 

 Запитання від  "Радіо Прага":

- Ми в нашій редакції дуже зворушені шляхетністю цих трьох українських робітників, які загалом, як відомо, часто виконують в Чехії важку роботу  в нелегких умовах,  але вoни не  зазіхнули на чуже майно. У Вас ця історія які почуття викликала?

Павла Статникова , музей Праги:

  - Я особисто дуже рада, що їм віддячать матеріальною винагородою, тому що, якби би цього не сталося, такий факт викликав би прецедент, і, звичайно, людська порядність та гідність тоді в певному розумінні були б принижені. Вся ця історія нас, працівників музею, в цілому, дуже порадувала, і ми хочемо приділити їй  побільше уваги.

comments powered by HyperComments