Польські експерти про президентство Януковича: надій не виправдав, помилок не виправить

Понеділок, 27 лютого 2012, 13:31
Економічні реформи, які покращать життя українців, боротьба із бідністю, інтеграція з ЄС та добрі відносини з Росією – такими були головні програмні тези кандидата в президенти-2010 Віктора Януковича. Цими днями глава української держави святкує другу річницю свого перебування на головній посаді країни. Підсумки дволітнього президентства Януковича підбивають відомі польські експерти Марія Пшеломєц, Ян Пєкло та Ґжеґож Ґромадзький.
Польські експерти про президентство Януковича: надій не виправдав, помилок не виправить

Президент не виправдав надій...

Автор програми «Студія Схід» на Польському телебаченні, публіцистка Марія Пшеломєц не приховує свого розчарування цими двома роками.

Марія Пшеломєц: Віктор Янукович на початку свого правління отримав величезний мандат довіри від західних експертів, які сподівалися, що в ім’я національних інтересів України, влада стане більш організованою та дієвою. На жаль, так не сталося, а те, що ми бачимо викликає занепокоєння.

Голова Фундації польсько-української співпраці (PAUCI) Ян Пєкло додає, що два роки тому в Польща та Європі існувало переконання, що Віктор Янукович – це «проєвропейський прагматик». Проте виявилося, що це не так.

Ян Пєкло: Віктор Янукович зацікавлений лише зміцненням своєї влади (...), тут варто згадати про зміну Конституції України. У 2010 році пройшли самоврядні вибори, які також посилили владу Партії регіонів, але під час виборів відбувалися маніпуляції. Але, незважаючи на це, кредит довіри до президента України зберігався аж до завершення польського головування в ЄС. Після того, як парафування Угоди про асоціацію не відбулося, а лідери опозиції залишилися у в’язниці, кредит довіри до українського лідера вичерпався.

Яку державу будує Віктор Янукович?

Незалежний польський експерт Ґжеґож Ґромадзький впевнений, що держава, яку будує Віктор Янукович, не є демократичною.

Ґжегож Ґромадзький: Я б радше говорив не про будівництво, а про демонтаж. На жаль. (...) Віктор Янукович прийшов до влади у демократичній державі, хоча ця демократія і була досить кволою. За два роки цей демократичний лад було демонтовано. Тут можна згадати і про самоврядні вибори, і про переслідування політичної опозиції, символом чого є справи Юлії Тимошенко та Юрія Луценка.

Марії Пшеломєц: Україна все більше нагадує Білорусь. Віктор Янукович будує державу радше за прикладом країн східноєвропейської «сірої зони», аніж за демократичними стандартами ЄС, прагнення до яких все ще декларує президент України.

Економіка зростає, але покращення життя не відбулося?

Реформи обіцяні Віктором Януковичем не реалізуються згідно з обіцянками, – вважає Ян Пєкло.

Ян Пєкло: Два роки тому українська влада та сам президент Янукович перебували під великим тиском зі боку МВФ, який вимагав від Києва проведення реформ, зокрема пенсійної та податкової, в обмін за фінансову допомогу. Щось було зроблено, (...) але, щиро кажучи, за ці два роки ситуація України не змінилася на краще. А в сфері демократії зміни пройшли лише в гірший бік.

Однак політологу Гжеґожу Ґромадзькому вдалося знайти позитивний аспект двох останніх років в Україні.

Ґжегож Ґромадзький: Варто підкреслити, що за два роки правління Віктора Януковича, Україна досягла економічного зростання, тоді як у 2009 році відбувався спад. (...) Важко сказати, яка в цьому заслуга влади, можливо просто ми стали свідками загального економічного покращення після світової кризи.

Провал у закордонній політиці

Лише одну справу може записати до активу Віктора Януковича - публіцистка Марія Пшеломєц.

Марія Пшеломєц: Єдина річ, якої Україні вдалося досягти за два останні роки, це завершення переговорів щодо Угоди про асоціацію з ЄС. Але тут заслугу слід розділити порівно між українським урядом та польськими депутатами Європейського Парламенту, які дуже багато зробили для того, аби ці переговори завершилися успішно. (...) Але через дії влади в Києві та самого Віктора Януковича, ця угода не була парафована.

На думку Яна Пєкла, Віктор Янукович зосередився на внутрішній політиці та забув про міжнародні справи.

Ян Пєкло: Як висновок – Україна з обох сторін тепер має сусідів, з яким існують проблеми та дуже холодні відносини. (...) Польща дуже активно підтримувала євроінтеграційні амбіції Києва, але Угоду про асоціацію не вдалося парафувати, Варшаві це дуже заболіло, і у двосторонніх стосунках наступило похолодання. Погані стосунки також панують на лінії Київ – Москва.

Україна також не стала рівноправним партнером для Російської Федерації, – підкреслює Марія Пшеломєц.

Марія Пшеломєц: Досі не вирішена справа нечувано високої ціни російського газу для України. Росія вимагає, аби Київ приєднався до Євразійського економічного союзу, що перекреслить євроінтеграційні прагнення Києва. Україна балансує між Сходом і Заходом, лякає Росію співпрацею з ЄС та лякає ЄС співпрацею з Москвою, але це не можна назвати довготривалою політикою і нічим добрим вона не завершиться.

Невизначеність – так окреслює закордонну політику нинішньої української влади експерт Ґжеґож Ґромадзький.

Ґжеґож Ґромадзький: На мою думку Україна просто дрейфує, невідомо чого прагне нинішня влада. (...) Вона просто хоче втримати «status quo», жити так, як і раніше, заробляти гроші, не приймаючи жодних стратегічних рішень.

Невтішні прогнози

Аналітик Ґжеґож Ґромадський вважає, що крапки над «і» розставлять жовтневі парламентські вибори.

Ґжеґож Ґромадзький: На жаль, мій прогноз для України не є оптимістичним. Величезне значення матимуть цьогорічні парламентські вибори. Вони дадуть відповідь на запитання – чи в Україні ще є демократія? (...) Якщо ці вибори не будуть демократичними, тоді Україна просто покотиться вниз.

Ян Пєкло сумнівається, що Віктор Янукович виправить помилки.

Ян Пєкло: По-перше не відомо, чи Віктор Янукович утримається на посаді до завершення свого п’ятирічного президентського терміну. Якщо так – то він матиме час, аби виправити помилки. Але я не бачу такої політичної волі, й останні зміни в уряді це підтверджують. (...) Поки що, немає передумов сподіватися, що буде краще.

comments powered by HyperComments