Українці в Чехії – лідери за грошовими переказами, а росіяни – за доходами

Вівторок, 28 лютого 2012, 08:34
Українці, в'єтнамці, росіяни – тобто іноземці, які проживають у Чехії, знову стали предметом дослідження. Цього разу чеські соціологи з’ясували, що всі іноземці в середньому працюють більше, ніж середньостатистичний чех.
Українці в Чехії – лідери за грошовими переказами, а росіяни – за доходами

А українці, хоч і заробляють менше, надсилають грошей рідним та близьким на батьківщину більше всіх. Докладніше про результати дослідження розповідає соціолог Яна Леонтьєва.

- Результати вашого дослідження свідчать, що в іммігрантів з України доходи менші, ніж у людей, які переїхали до Чехії з Росії. Чим це можна пояснити?

Мабуть, є одночасно кілька пояснень, чому середній дохід мігрантів з України менший середнього доходу мігрантів з Росії. Це залежить не лише від того, на яких позиціях мігранти працюють, але й від того, як були отримані ці дані. Щодо росіян, то очевидно, що далеко не завжди приїздять люди, яким конче необхідно заробляти гроші. Їм навіть не завжди потрібно бути економічно активними. Загалом можна сказати, що російська еміграція більш заможна.               

- Наступна причина, чому росіяни заробляють більше, це той факт, що вони в Чехії часто відкривали власний бізнес, який їм дає більше грошей, ніж українцям їх наймана праця. Головною темою дослідження були кошти, які мігранти відправляють з Чехії додому, на батьківщину. Якщо росіяни приїздять до Чехії з грошима, то навряд чи вони переказують гроші назад на батьківщину. Це так?

- Скільки грошей іммігрант надсилає за кордон, найперше залежить від того, кому саме він ці гроші спрямовує. Якщо приїздить людина зі значним добробутом, то у неї, зазвичай, є можливість перевезти сюди одразу всю свою родину. Відповідно, і гроші вже немає кому надсилати. Проте серед мігрантів з України і Молдови є дуже високий відсоток тих, хто залишає своїх дітей на батьківщині. Хоч українці тут заробляють менше, додому вони переказують грошей більше, тому що вдома є кого підтримувати.  Ці люди взагалі приїздять, в першу чергу, заради того, щоб заробити грошей і прогодувати свою сім’ю.

- Все ще підтверджується теза, що типовий, «середньостатистичний» іммігрант з України відповідає поняттю гастарбайтер, який прибуває, щоб заробити грошей і коли-небудь у майбутньому повернутися додому?  Ну і, навпаки, міфічний «середньостатистичний» росіянин приїздить з грошима та родиною і планує лишитися назавжди … Ця картина схожа на реальну?

- Це питання дискусійне. В статистиці не все так однозначно. Взяти одну людину, що за копійки працює на будівництві і одного дуже успішного підприємця, і за статистикою ми отримуємо людину середнього достатку… Відповідно, в українській громаді буде не менше заможних людей, ніж серед росіян, проте оскільки серед українців є дуже багато людей, що приїхали на заробітки, то ці заможні українці губляться у цих середніх показниках. Але якщо говорити в макропоказниках, то російська імміграція більш стабільна. Проте якщо говорити про  українських «гастарбайтерів», то що означає «бажати повернутися?». Як свідчить досвід Німеччини, дуже часто такі люди теж не повертаються та лишаються назавжди. Але в нашому останньому дослідженні ми цим питанням не цікавились.

comments powered by HyperComments