Помер Предстоятель Української Православної Церкви в США Митрополит Костянтин

Вівторок, 22 травня 2012, 10:16
Вранці, 21 травня 2012 року, на 76-му році життя відійшов у вічність Предстоятель Української Православної Церкви в США Митрополит Костянтин (Баган).
Помер Предстоятель Української Православної Церкви в США Митрополит Костянтин

Як йдеться у повідомленні прес-служби УПЦ в США, Митрополита після важкої хвороби три дні тому виписали з лікарні Піттсбурга. 19 травня якраз відбулися урочистості з нагоди 40-річчя архипастирського служіння Митрополита Костянтина. Саме з цієї нагоди Митрополита виписали з лікарні.

Участь в урочистостях взяли вірні, священство та єрархи УПЦ в США, Південної Америки та Європи, а також православні владики інших юрисдикцій.

Сьогодні ж вірні та духовенство УПЦ в США глибоко сумують з приводу смерті свого Предстоятеля.

Довідка: Предстоятель Української Православної Церкви в США і Української Автокефальної Православної Церкви в діяспорі, духовний глава Української Автокефальної Православної Церкви на рідних землях Блаженніший митрополит Константин упокоївся на 76-му році життя. Він народився 29 липня 1936 р. в Пітсбурґу, США, в сім’ї вихідців з України Станіслава й Катерини Баган й був хрещений з іменем Теодор. 1954 р. закінчив середню школу в місті Пітсбурґ. Після закінчення школи вступив до Колеґії святого Андрія у Вінніпеґу, Канада. Закінчив її 1959 р. Далі навчався в семінарії святого Володимира в Нью Йорку, США (1959-1960), в університеті Дуцкейн в Пітсбурґу, США, де студіював філософію.
23 квітня 1967 р. рукоположений у диякони архиєпископом УПЦ в США Мстиславом у Саут Бавнд Бруку, США. 29 квітня 1967 р. прийняв ієрейську хіротонію з рук митрополита УПЦ в США Іоана (Теодоровича) у церкві св. Володимира в Пітсбурґу. 1 вересня 1967 р. призначений настоятелем собору святого Володимира в м. Чікаґо. 1968 р. став настоятелем церкви свт. Миколая в м. Трой, Нью-Йорк.

18 грудня 1971 р. о. Теодор Баган був пострижений у монашество з іменем Константин. А 7 травня 1972 р. він прийняв архиєрейську хіротонію в УПЦ в США, очоливши Чіказьку єпархію. Архиєрейську хіротонію здійснили митрополит Мстислав і архиєпископ Марко в соборі святого Володимира м. Філадельфії. 1977 р. єпископ Константин був зведений у сан архиєпископа, 1982 р. – в сан митрополита. Після смерти Святішого Патріярха Мстислава 11 червня 1993 р. обійняв кафедру митрополита Української Православної Церкви в США. 1994 р. собором у Ґенку, Бельгія, обраний митрополитом Української Автокефальної Православної Церкви в діяспорі.

В грудні 1994 р. митрополит Константин очолив делеґацію Українських Православних Церков у США й діяспорі на зустрічі зі Вселенським Патріярхом Варфоломеєм. Після об’єднавчого собору 1996 р. став митрополитом єдиної Української Православної Церкви в США.

Згідно з заповітом Святішого Патріярха Димитрія Архиєрейський собор Української Автокефальної Православної Церкви 1 березня 2000 р. визнав блаженнішого митрополита Константина наступником Патріярха Димитрія в канонічному управлінні Українською Автокефальною Православною Церквою. Помісний Собор 14-15 вересня 2000 р. обрав його духовним главою Української Автокефальної Православної Церкви. 27 вересня 2000 р. митрополит Константин призначив архиєпископа Харківського і Полтавського Ігоря (Ісіченка) своїм представником в Україні.

Благословляється в парафіях Харківсько-Полтавської єпархії протягом сорока днів (до кінця Апостольського посту) додавати до літургії заупокійну єктенію з поминанням імені новопреставленого повікнезабутнього блаженнішого митрополита Константина. Після завершення літургії благословляється відправляти панахиди за спокій душі блаженнішого митрополита Константина. Просимо всіх клириків і мирян поминати ім’я спочилого в своїх приватних молитвах.
Поминання імені блаженнішого митрополита Константина як предстоятеля церкви на єктеніях припиняється. До вибору наступника повікнезабутнього владики благословляється поминати імена Всесвятішого Вселенського Патріярха Варфоломея і єпархіяльного архиєрея.

comments powered by HyperComments