"Планшети будуть ставати дешевшими, екрани — кращими,..." - тому електронні "читалки" чекає занепад

Середа, 26 грудня 2012, 13:46
Продажі гаджетів для читання електронних книг (eReader), як очікується, цього року впадуть вперше за історію, хоча вони і зберігають позицію одного з найбільш частих подарунків на Різдво та Новий рік.
"Планшети будуть ставати дешевшими, екрани — кращими,..." - тому електронні "читалки" чекає занепад

На думку аналітиків, це може говорити про початок кінця галузі. Однією із причин очікуваного швидкого падіння продажів електронних книг у недалекому майбутньому є зменшення вартості і ваги планшетних комп'ютерів і водночас зростання часу роботи від батареї, що раніше було найбільш привабливими характеристиками eReader. Причому планшети — багатофункціональні пристрої, потенціал яких виходить за рамки читання книг, перегляду відео та прослуховування музики.

«Планшети будуть ставати дешевшими, екрани — кращими, життя батарейок суттєво збільшиться, й у підсумку eReader залишаться живі лише з сентиментальних міркувань», — вважає аналітик дослідницької фірми Forrester Джеймс МакКіві.

За даними IHS iSuppli, постачавки електронних книг на планеті зросли від приблизно 1 млн пристроїв у 2008 році до 10 млн у 2010 році. Торік цей показник досяг піку у 23 млн штук, проте вже тоді поставки планшетів виявилися більш значними — 67 млн пристроїв.

За оцінкою компанії, у 2012 році продажі електронних книг впали на 36% — до 15 млн штук, а до 2016 року вони скоротяться до 7 млн пристроїв.

«Люди просто стали витрачати більше часу на речі, відмінні від читання книг, й у підсумку ми рухаємося вперед до консолідації різних функцій в одному пристрої, такому як планшет, і це дійсно найбільш значимий тренд зараз у споживчій електроніці», — вважає аналітик IHS Джордан Селбурн.

Він упевнений, що шанси в eReaders залишилися лише у сфері освіти, а також на ринках країн, що розвиваються.

«Ринок освіти величезний, бюджети на освіту обмежені, а eReader коштують менше за планшети, і, я думаю, що майбутнє електронних книг — на emerging markets або за дуже сильного субсидування», — зазначив аналітик.

Одним із таких прикладів є очікуваний на початку 2013 року берлінською компанією Txtr, яка володіє сайтом з продажу книг в електронному вигляді, випуск eReaders ціною нижче 10 євро у партнерстві з операторами бездротового зв'язку Азії, Європи та США.

HIS зазначає також, що ринок гаджетів для читання електронних книг, як і раніше сильний у Східній Європі.

comments powered by HyperComments