Пірнаємо за скарбами галеонів: Міністерство культури Іспанії складає карту затонулих кораблів

Четвер, 31 січня 2013, 09:37
Тисячі кораблів іспанського флоту покояться на морському дні. Більшість з них перевозили золото, срібло та інші цінні вантажі з іспанських колоній. На сьогоднішній день уряду країни вдалось визначити місця розташування 1 449 кораблів, затонулих в різних частинах світу. Ці судна належать до періоду з XVI по XX сторіччя.
Пірнаємо за скарбами галеонів: Міністерство культури Іспанії складає карту затонулих кораблів

"Нам залишилось проаналізувати ще триста реєстрів в ході другої фази дослідження, але необхідно враховувати, що інформація про одну аварію корабля може бути зареєстрована в кількох списках", - пояснює Пілар дель Кампо Ернан, керівник архіву Морського музею в Мадриді. Повернення скарбів з судна «Infanta Mercedes» до Іспанії було, насамперед, її заслугою.

Очікується, що число знайдених кораблів тепер суттєво збільшиться – адже зараз проаналізовані  лише архіви Мадрида, Картахени та Ель-Вісо (Кордова), а ще два лишились невивченими. "Нам належить дослідити архіви портів Кадіс (Андалусія) і Ферроль (Галісія). Це колосальна робота, яка буде виконуватись поступово", - зазначає Пілар дель Кампо.

Міністерство культури планує скласти карту іспанських кораблів, затонулих у морях та океанах протягом всієї історії існування флоту і таким чином уникнути розграбування підводних іспанських скарбів. Ця інформація також допоможе Міністерству культури визначати, чи варто піднімати їх вантажі на поверхню.

Пілар дель Кампо Ернан надала неоцінену допомогу в процесі повернення до Іспанії скарбів з фрегату «Infanta Mercedes», знайдених компанією Odyssey. Їй вдалось по фотографії визначити, що підняті американською компанією з-під води  золоті та срібні монети кількістю понад 500 тис., належали саме судну «La Mercedes».

comments powered by HyperComments