Чорна смуга нафтогазової «Shell»: у Давосі громадськість нагородила компанію «Ганебним Оскаром» - 2012

П'ятниця, 1 лютого 2013, 17:05
Щороку під час форуму в Давосі організатори конкурсу «Public Eye Award» визначають найгірші компанії року, які заслужили звинувачення в корупції, забрудненні довкілля, незаконних методах роботи та створенні нестерпних умов праці для працівників.
Чорна смуга нафтогазової «Shell»: у Давосі громадськість нагородила компанію «Ганебним Оскаром» - 2012

Безславна нагорода «Public Eye Award» у вигляді великого ока на підставці, названа «Ганебним Оскаром», вручається в січні найгіршому підприємству року за рішенням журі та на підставі інтернет-голосування. Конкурс проводять одночасно зі Всесвітнім економічним форумом за ініціативою громадських організацій «Грінпіс» та «Бернська декларація». Цього року до конкурсу найгірших було висунуто сім кандидатів – потужні компанії з Великобританії, Індії, Південної Африки, Франції, Швейцарії та великий банк з США.

Інтернет-користувачі з великим відривом надали сумнівну першість нідерландсько-британській компанії «Shell», яку звинуватили в рішучості видобувати «чорне золото» будь-якою ціною. Від початку конкурсу саме вона викликала найбільшу антипатію користувачів,  тому наприкінці голосування за вручення їй «Ганебного Оскара» висловились майже  42 тисячі людей. Зараз компанія має намір почати видобуток нафти в Арктиці, що викликало опір громадськості у Росії та світі («Shell» була номінована на ганьбу саме «Greenpeace Russia»).

«Shell» відреагувала  на вручення «Ганебного Оскара» з подивом. «Ми не спроможні зрозуміти номінацію на «Public Eye Award».  Shell всерйоз сприймає свої задачі в соціальній та екологічній сфері під час роботи в Арктиці», - прокоментувала спікер компанії Катріт Шатц газеті «20 Minutes».

"Shell" - нічний кошмар Арктики.

Фото: publiceye.ch (сайт конкурсу «Public Eye Award»)

У погану кампанію, крім «Shell», потрапили також швейцарська  фірма «Repower» за намір побудувати величезну вугільну електростанцію на півдні Італії (за екологічними мотивами та ймовірну оборудку з місцевою мафією), нью-йоркський банк «Goldman Sachs»  за схильність до фінансового шахрайства (він допоміг приховати частину боргу Греції в момент її вступу до Єврозони. Від банкротства Греції цей банк виграв понад $10 млрд., але ця країна ще мусить до 2037 року виплачувати йому по 400 млн. щорічно).

Південноафриканська компанія «Lonmin» минулого року міцно пов’язала слова «кров» і «платина». Її – найбільшого в світі виробника платини звинувачують у створенні нестерпних умов праці шахтарів. Для придушення їх страйку компанія залучила поліцію, яка застрелила кілька десятків страйкарів.

Французька група «Alstom» (енергетика, транспорт, в тому числі знамениті швидкісні поїзди) неодноразово була піймана на хабарництві по всьому світу:  у Мексиці, Бразилії, Італії та Словенії «Alstom» вже притягали до суду. У 2011 році Федеральна прокуратура Швейцарії присудила компанію до сплати компенсації за підкуп державних чиновників у Литві, Малайзії та Тунісі.

Британська компанія «G4S» (послуги безпеки) «прославилась» тим, що її співробітники у в’язницях Афганістану, Іраку та Ізраїлю  жорстоко поводяться  з  в’язнями.

У свою чергу, державна індійська група «Coal India» - світовий лідер видобутку вугілля, безчинствує проти власних співгромадян. Їй належать підприємства, що шкодять як екології, так і місцевим жителям – видобуток вугілля супроводжується  насильницьким переселенням цілих сіл, перетворює землю на непридатну для сільського господарства.

 

comments powered by HyperComments