Під напругою: в Болгарії тривають масові протести проти завищених тарифів на електроенергію

Вівторок, 19 лютого 2013, 14:07
На вулицях Софії та 35 інших міст Болгарії тисячі людей протестують проти високих цін на електроенергію. Але громадяни обурені не лише необґрунтованими тарифами, вони протестують проти сумнівної приватизації та монополій в енергетичному секторі. Притому демонстранти відкинули спроби деяких партій очолити протест і висловлюють претензії до всіх партій країни.
Під напругою: в Болгарії тривають масові протести проти завищених тарифів на електроенергію

Вже кілька тижнів у Болгарії тривають масові громадянські протести, яких в країні не бачили багато років. Довго стримуване незадоволення людей безробіттям і бідністю (мінімальна зарплата в Болгарії становить 260 левів – близько 130 євро, зареєстроване безробіття – понад 11 %) виплескалось через край після отримання нереально завищених рахунків за електрику і опалення. Незадоволені громадяни стверджують, що останні рахунки перевищують фактичну вартість спожитої електроенергії майже на 120 відсотків.

Наче з фізичним тілом за класичним законом Ломоносова-Лавуазьє,  втрати у одних обернулись збільшенням у інших. Три компанії, яким належить весь енергозбут у Болгарії – чеська CEZ, німецька EVN та австрійська Енерго-Про EON  декларують зростання прибутку в 2012 році  (компанія CEZ порадувала себе ростом в 240 %).

До честі болгарських демонстрантів вони подивились у глиб проблеми високих тарифів. Приватизація трьох компаній відбулась у 2005 році за  дивними умовами. Це єдині в країні державні підприємства,  приватизовані без зафіксованих для покупців інвестиційних зобов’язань (продаж вчинено попереднім урядом Болгарії). Держава тоді  гарантувала названим іноземним компаніям 16 % прибутку в перші 3 роки – при тому, що в країнах Євросоюзу ця норма рідко перевищує 5 %.  Не дивно, що учасники протестів вигукують «Мафія», «Відставка» і тримають плакати «Кінець апатії», «Енерго-Про – йдіть геть».

Учасники протестів визначили винуватців своїх проблем.

Фото: bnr.bg

Розчарування економічною ситуацією серед  болгар дуже велике, бо жодний уряд до цього часу не спромігся подолати мафію в енергетиці, як диктувала правила в цій сфері. Зусилля нинішнього уряду явно були недостатніми, якщо лише зараз, в останній рік його мандата, під тиском вулиці почали виявляти факти «дивного» ціноутворення і незаконні схеми в енергетичному секторі. Зараз Агенція державної фінансової інспекції виявила, що компанія CEZ постачала енергію без процедур, обов’язкових за законом про суспільне замовлення. Це стосується аж 83 % її зовнішніх послуг та  92 % поставок  CEZ. Міністр економіки, енергетики і туризму Делян Добрев вже заявив, що буде зроблено все можливе для розсекречування договорів з електророзподільними компаніями. Також його міністерство планує запропонувати зміни до закону про енергетику.

У понеділок, 18 лютого подав у відставку віце-прем’єр і міністр фінансів Болгарії Сімеон Дянков. Опозиція після цього почала вимагати відставки всього уряду і оголошення дострокових парламентських виборів.

У свою чергу, голова уряду Бойко Борисов заявив, що три іноземні енергозбутові компанії будуть оштрафовані, а чеська CEZ взагалі може втратити ліцензію. Між тим, на демонстраціях усе частіше лунають гасла "Владу геть!".

 

comments powered by HyperComments