Молодь незалежної Сербії: три книжки на рік, попса і антипатія до балканських сусідів

П'ятниця, 17 травня 2013, 00:48
Сербський випускник читає три книги на рік і рідко відвідує музеї. Покоління, яке народилось у воєнні дев'яності [- збройні конфлікти на території колишньої Югославії 1991-1999 рр.], любить тусовки і телебачення, не любить класику, не знає, що думати про права людини і демократію, мало знає про політику и не має ідолів
Молодь незалежної Сербії: три книжки на рік, попса і антипатія до балканських сусідів

Такі уподобання середнього сербського випускника встановило опитування "Цінності і культурний активізм молоді в Сербії", проведене нещодавно  Інститутом з вивчення культурного розвитку. Результати дослідження для Міжнародного радіо Сербії озвучила його керівник Бояна Субашич.

Дослідження було присвячено тому, в якій мірі життя в непевні часи впливає на оціночні судження молоді, саме випускники були обрані тому що, на наш погляд, вони вже достатньо зріли, щоб сформувати свою соціальну поведінку, пояснює Субашич.

За її словами, опитування показало, що у Сербії 60 % випускників ходять до бібліотеки, насамперед, за книжками зі списку обов’язкової літератури. Було також відзначено, що молоді респонденти не мають кумирів, не люблять народи, з якими Сербія нещодавно перебувала в конфлікті [- ймовірно, це албанці, хорвати, боснійці], найчастіше відвідують поп-  і рок-концерти, іноді концерти народної музики.

Відповідно до свого віку випускників найбільше цікавлять розваги і тусовки. Разом з тим, дві третини з них воліють проводити вільний час  з друзями і близькими, перед телевізором або блукати Інтернетом, а  ось на культуру звертають мало уваги. Тому, вважає Субашич, в майбутньому необхідно більше працювати в цьому напрямі, особливо в рамках позакласних заходів, які можуть змінити свідомість молодих людей в сфері культури.

Сербська дослідниця впевнена, що неможна пояснити соціальною бідністю те, що молоді не зацікавлені в культурі, адже численні виставки, літературні вечори і деякі концерти проводяться безкоштовно. Випускники нерідко відвідують платні концерти, тому неможна говорити, що їх поведінка обмежена лише наявністю грошей. Вона вважає, що якщо суспільство почне діяти прямо зараз, то наступне дослідження, скажімо, за 10 років,  дало б інші результати про ціннісні судження та культурні звички випускників середніх шкіл Сербії.

 

 

comments powered by HyperComments