Трохи "легальної" травички - і вже добре видно навіть той Уругвай

Середа, 22 травня 2013, 00:07
Президент південноамериканської республіки Уругвай Хосе Мухіка - колишній революціонер, який представляє коаліцію лівих партій, запропонував парламенту законопроект про легалізацію марихуани. З його погляду, такий крок міг би допомогти в боротьбі з незаконним обігом наркотиків та насильством.
Трохи "легальної" травички - і вже добре видно навіть той Уругвай

Уругвай, мабуть, єдина країна Латинської Америки з відносно міцними демократичними і ліберальними традиціями.  Зрозуміло, що неоднозначні пропозиції президента викликали в суспільстві відкриту і гарячу дискусію. Говорить Хуан Ваз, громадський активіст, який роками бореться за легалізацію виробництва та продажу марихуани в Уругваї: «Це речовина низького рівню ризику, вона має властивості, аналогічні властивостям шоколаду. На відміну від наркотиків і алкоголю, канабіс [від лат. Cannabis – марихуана] ніколи нікого не вбивав». На думку Хуана, ухвалення закону дозволить уряду регулювати комерційне виробництво і продаж марихуани.

В Уругваї особисте споживання марихуани має законні підстави з 1974 року, але проблема в тому, що її легальні споживачі, щоб купити зілля, повинні піти до нелегальних наркоторговців. «Правила дійсно суперечливі. Пропоную регулювати ринок, як і у випадку з алкоголем, тютюном та наркотиками,  – сказав конгресмен Хуліо Банго.

78-річний президент Хосе Мухіка стверджує, що пропоноване ним правове забезпечення споживачів марихуани дозволяє зменшити їх контакт з наркоторговцями, які продають важкі наркотики, такі як кокаїн, і завдасть серйозного удару по організованій злочинності. Колишні президенти Колумбії, Мексики і Бразилії погоджуються з ним: незаконний обіг наркотиків виразно впливає на епідемію насильства в Латинській Америці.

Але це не виправдовує легалізації наркотиків на думку опозиції. «Я не можу прийняти такого, щоб Уругвай використовували як піддослідного кролика. Чому ці президенти не легалізовували наркотики в той час, як вони перебували при владі? Чому не проводили такий експеримент у своїй власній країні? – обурюється представник опозиції Хав’єр Гарсія.

За даними останніх досліджень, більше 60 % населення Уругваю виступає проти легалізації марихуани. Тим не менше, очікується, що законопроект буде внесений до Сенату в наступному місяці. У громадських активістів і політиків країни попереду жорстка боротьба.

comments powered by HyperComments