Заява Міністерства закордонних справ Грузії з нагоди 5-ї річниці російсько-грузинської серпневої війни 2008 року

П'ятниця, 9 серпня 2013, 16:14
Через п'ять років після вторгнення Росії на суверенну територію Грузії та її великомасштабної військової агресії проти незалежної держави 7 серпня 2008 року, Збройні сили Росії ще окупують 20 відсотків території Грузії. Це є грубим порушенням фундаментальних принципів міжнародного права, бо позбавляє міжнародного визнаного права на безпечне, гідне і добровільне повернення сотні тисяч жертв кількох етнічних чисток, в тому числі й 2008 року.
Заява Міністерства закордонних справ Грузії з нагоди 5-ї річниці російсько-грузинської серпневої війни 2008 року

За допомогою фактичного контролю та значної військової присутності, а також, шляхом активного застосування політичних, військових і економічних важелів, Росія домоглася визнання окупованих регіонів Грузії.

Досі Росія продовжує ігнорувати свої зобов'язання, зазначені в Угоді про припинення бойових дій, підписаної Грузією і Росією 12 серпня 2008 року за посередництва ЄС. Замість того, щоб вивести свої війська на довоєнні позиції, як викладено в Угоді про припинення бойових дій, Росія значно зміцнила свої військові бази, незаконно розміщені в окупованих регіонах Грузії, збільшуючи розміщення важкого наступального озброєння і числа військовослужбовців.

Всупереч положенням Угоди про припинення бойових дій від 12 серпня 2008 року, Росія відкрито опирається створенню механізмів міжнародної безпеки та стабільності на територіях, що перебувають зараз під її контролем, і продовжує стояти на заваді доступу гуманітарної місії до них.

Незважаючи на агресію Росії в серпні 2008 року та її руйнівну політику, спрямовану проти незалежності Грузії і державності, уряд Грузії прагне поступової нормалізації відносин з Росією, заснованої на принципах суверенітету і територіальної цілісності Грузії в межах її міжнародно визнаних кордонів. З метою створення сприятливих умов для покращення напружених відносин з Москвою, Грузія запровадила ряд конкретних важливих ініціатив:

  • Взяла одностороннє юридичне зобов’язання не застосовувати силу для вирішення конфлікту;
  • Усунула бар'єри на шляху вступу Росії до СОТ;
  • Скасувала в односторонньому порядку візовий режим для громадян Російської Федерації;
  • Відмовилася бойкотувати Олімпійські ігри-2014 в Сочі;
  • Виявила готовність до співпраці для забезпечення безпеки Олімпіади в Сочі;
  • Призначила спеціального представника в Росії, підтверджуючи політичну волю та готовність відновити торгово-економічні, гуманітарні та культурні зв'язки з Росією.

Незважаючи на певний ступінь позитивної динаміки у сферах економічного та гуманітарного співробітництва, на жаль, Москва ще більше активізувала свою провокаційну політику, спрямовану на дестабілізацію ситуації в Грузії. Російська сторона поновила процес встановлення парканів з колючим дротом та застав по лінії окупації в Цхінвалі та Абхазії, які перебувають у стані повного порушення міжнародного публічного права, а також порушують права людини. Розширення зони окупації, встановлення огорож та обладнання на території Грузії відкрито порушують суверенітет Грузії, територіальну цілісність і непорушність міжнародно визнаних кордонів, що є грубим порушенням Угоди від 12 серпня про припинення бойових дій. Більше того, Росія, як окупаційна влада, здійснюючи контроль над Абхазією і Цхінвалі, має нести відповідальність у відповідності з міжнародним правом (поважати основні права та свободи населення, яке проживає на окупованих територіях).

На п'яту річницю російсько-грузинської серпневої війни 2008 року  уряд Грузії вкотре заявляє, що його мета полягає у вирішенні існуючого конфлікту з Росією мирним шляхом через переговори на основі принципів міжнародного права.

Грузія підтримує конструктивну позицію у рамках Женевських дискусій. На жаль, Росія активізувала свою стратегію, спрямовану на підрив Женевських міжнародних дискусій, що становить додаткову перешкоду для реалізації Угоди. Грузія високо цінує Женевські міжнародні дискусії і шляхом активної взаємодії співголів ЄС, ООН і ОБСЄ прагне до просування двох основних цілей обговорення - розвитку міжнародних механізмів забезпечення безпеки та гарантування безперешкодного та гідного повернення витіснених осіб.

Грузія прагне відновити впевненість та довіру поміж людей, розділених війною, знову залучити їх до спільної справи і відновити звичні відносини. Примирення абхазьких і осетинських співвітчизників має на меті надання їм можливостей для економічного і соціального розвитку та дозволить спільнотам, поділеним на лінії окупації відкласти розбіжності минулого і будувати спільне майбутнє.

Грузія вдячна своїм партнерам, які не лишили країну на самоті під час серпневої війни 2008 року та понині. Грузія цінує дипломатичні зусилля союзників, які допомогли зупинити і запобігти подальшій агресії російських військ і надали значну підтримку уряду Грузії у відновленні економічної стабільності та інфраструктури. Грузія висловлює особливу подяку ЄС та її державам, що надають персонал для Місії спостерігачів Європейського Союзу - єдиний життєздатний міжнародний механізм, що в даний час діє на території Грузії та є гарантом її безпеки і стабільності.

Уряд Грузії вважає, що створення незалежної демократичної держави є найбільш ефективним і надійним способом досягнення благополучного майбутнього для возз'єднання Грузії. При реалізації цього бачення, ми повинні мати тісні партнерські відносини з країнами регіону, з членами євроатлантичної сім'ї та з міжнародними організаціями. Зі свого боку, Грузія готова взяти на себе активну роль у зміцненні міжнародної безпеки між регіонами і рештою країни.

Незважаючи на існуючі серйозні проблеми, Грузія твердо тримається курсу на європейську та євроатлантичну інтеграцію і не шкодує зусиль для реалізації прагнення грузинського народу. Недавні зміни, що відбулися між ЄС і Грузією, дозволяють Грузії впевнено дивитися в майбутнє. Подальша інтеграція в європейську сім'ю не тільки допоможе успішному виконанню національного проекту в Грузії, але й допоможе країні посісти своє місце серед вільних і демократичних країн світу.

Тбілісі, 7 серпня 2013

/неофіційний переклад/

comments powered by HyperComments