Сноудена сховали під мостом, у Фінляндії

Ніна Жаровська  |  Вівторок, 13 серпня 2013, 09:50
Харківський художник Роман Мінін намалював колишнього співробітника американської розвідки Едварда Сноудена під мостом у фінській столиці Гельсінкі. Місцеві чиновники заборонили йому використовувати звичайну фарбу, тож він «зліпив» портрет з роздруківок документів.
Сноудена сховали під мостом, у Фінляндії

У столиці Фінляндії з’явились кольорові «підмостя»: арки під мостами через велосипедну дорогу «Баана» розмалювали художники. Усі вони – учасники програми RE-PUBLIC, яка присвячена російському стріт-арту. Окрім російських та фінських вуличних митців, у ній взяв участь українець – Роман Мінін з Харкова. Він проводив майстер-класи із колегами. А вже в останні дні перебування у Гельсінкі художник зайнявся малюнком під мостом.

Роман обрав героєм своєї роботи американця Едварда Сноудена. У світі багато розмов про нього, але практично ніхто не знає, що він за людина, про що думає, вважає митець. Про це він написав на своїй сторінці у Facebook: «Його почуття – справжня загадка для усіх нас, так як і наші – відносно один одного. […]. Та подивіться в очі цьому молодику в ушанці, якого облизує ведмідь, що він відчуває зараз? Ось у чому загадка».


 

Мінін обігрував значення складових прізвища Snowden («snow» – сніг та  «den»  –  барлога) та назви сайту, де публікуються секретні документи, - WikiLeaks («leak» з англійської – лизнути). Малювати звичайними фарбами художникам в останній момент заборонили місцеві чиновники. Вони зобов’язали митців «прибрати після себе». Тож і «сировина» для малюнків мала бути особливою. Роман вирішив викласти портрет Сноудена з документів, роздрукованих із сайту WikiLeaks. Аркуші клеїв до стіни. До речі, клей теж був особливий – його Роман варив власноруч із борошна.

Роман Мінін, художник: «Впродовж декількох днів, вечорами я варив клей. Носив цеберки під міст. «Позичив» величезний контейнер для сміття на коліщатках і згрузив до нього усі ці відра з клейстером. Через весь центр Гельсінкі тягнув цей бак. Деякі колеги допомагали підклеювати аркуші – робота проста, але тривала. Тож я і звернувся по допомогу».

Портрет Сноудена місцева влада уподобала, та поки не збирається прибирати, розповіли Мініну фінські художники.


Фото - Facebook Романа Мініна https://www.facebook.com/roman.minin.3?fref=ts

Художник Роман Мінін неодноразово виставляв свої роботи за кордоном. Окрім традиційних картин створює тематичні арт-об’єкти, малює графіті. Разом із художником Гамлетом Зіньківським розмалював центральні вулиці Харкова. Мінін відомий роботами про шахтарів, виставити які у Донецьку заборонила місцева влада. Цього року Роман Мінін потрапив до короткого списку номінантів на премію PinchukArtCentre.

comments powered by HyperComments