У Німеччині міська громада встановила пам'ятник українцю та поляку

Субота, 21 вересня 2013, 15:30
У місті Кельн з ініціативи місцевих мешканців створили пам'ятник українцю Василю Звадюку та поляку Францу Якубовському, яких у роки Другої світової війни привезли туди на примусові роботи і згодом стратили у гестапо. Пам'ятний камінь встановили в районі Оссендорф - у двадцяти хвилинах від головного вокзалу й знаменитого Кельнського собору.
У Німеччині міська громада встановила пам'ятник українцю та поляку

Поляк Франц Якубовський та українець Василь Звадюк потрапили на роботу до Йохана та Марії Мерс, яким належало садове господарство в Оссендорфі. У 1942 та 1943 роках без судового вироку чоловіків повісили гестапівці: першого – за зв’язок з німкенею, другого – за непокору.

Через 70 років понад сотня людей вшанувала пам’ять загиблих хвилиною мовчання зібралась на церемонії відкриття пам’ятника.

Пам’ятний знак у вигляді каменя встановили у зеленій зоні, неподалік від дитячого майданчика. Створити пам’ятку на честь загиблих східноєвропейських робітників вирішили мешканці кельнського району Оссендорф.

«Вбивство Якубовського й Звадюка, а також розправа над шістьма іншими «остарбайтерами» в 1944 році стали найгіршим, що колись траплялось за понад ніж тисячолітню історію Оссендорфа», – розповів «Німецькій хвилі» ініціатор встановлення меморіального каменя, 80-річний мешканець Оссендорфа Ганс Кляйн.

За його словами, прихильників встановлення пам’ятного знаку поруч з дорогою, якою щодня ходять до школи діти, вдалося знайти швидко. У списку жертводавців – місцева адміністрація, крамниці, фірми, аптеки, а також звичайні мешканці району.

27-річний поляк Франц Якубовський закохався в німецьку дівчину, яка незабаром від нього завагітніла. Злочином 21-річного українця Василя Звадюка родом з-під Львова стало те, що він відмовився працювати, коли йому заборонили їхати додому, попри обіцяну раніше невелику відпустку, повідомляє видання.

comments powered by HyperComments