У Конгресі США згадали про "Великий штучний голод", організований сталінським режимом

П'ятниця, 1 листопада 2013, 14:49
29 жовтня конгресмен від штату Іллінойс Майк Квіглі нагадав американським законодавцям про жертв Голодомору в Україні.
У Конгресі США згадали про "Великий штучний голод", організований сталінським режимом

Відеозапис виступу М.Квіглі у Конгресі опублікований на сайті політика. «Я піднімаюся сьогодні, аби вшанувати 80-річчя геноциду в Україні. Великий штучний голод було зорганізовано за комуністичного правління Йосипа Сталіна з метою викорінення української культури, освіти і соціальних інститутів», – заявив конгресмен Квіглі.  

«За сталінського режиму український народ позбавили землі та зерна, загнали у колгоспи, де зрештою заморили голодом. Колишня житниця Європи стала місцем примусового голоду, який у кінцевому рахунку забрав життя понад 6 мільйонів безневинних чоловіків, жінок і дітей», – додав він. «Але спроба Сталіна знищити дух та історію українського народу не вдалася. Цієї п’ятниці Український національний музей у Чикаго згадає тих, чиї життя було загублено у тому геноциді. У музеї буде також відзначено заслуги сильних та яскравих українців сьогодення», – розповів конгресмен.

Нагадаємо, на початку листопада під час серії історичних зустрічей у Нью Йорку 50 науковців представлять результати своїх досліджень, теми Голодомору в Україні у 1932-1933 роках.

Довідка: до 5-го виборчого округу штату Іллінойс належить місто Чикаго та околиці з великою польською та  латиноамериканською діаспорами-виборцями конгресмена Квіглі. Він також має тісні контакти з українцями штату.

comments powered by HyperComments